Twee hulpverleners lopen de instelling uit
NOS Nieuws

Massamoordenaar Japan riep eerder op tot doden gehandicapten

De 26-jarige man die in Japan negentien mensen heeft gedood in een instelling voor verstandelijk gehandicapten, was eerder dit jaar al verplicht opgenomen. De oud-medewerker van de instelling had de Japanse politiek in februari opgeroepen tot het doden van zwaar gehandicapten, zegt correspondent Kjeld Duits.

De dader schreef in een brief aan de voorzitter van het Japanse Lagerhuis dat hij mensen met een ernstige beperking een te grote last vond voor familieleden. "Hij wilde vooral de zorgdragende families uit hun lijden verlossen", zegt Duits.

Snel vrijgelaten

De 26-jarige stelde voor dat hij er persoonlijk honderden om zou kunnen brengen. Na de oproep werd hij in februari verplicht opgenomen. Op 2 maart mocht hij weer gaan. Artsen dachten dat de man weer was opgeknapt, zegt Kjeld Duits.

In de nacht reed hij met zijn auto naar de instelling bij de Japanse stad Sagamihara. Het voormalige personeelslid sloeg met een hamer een raam in en kwam zo binnen. Met twee messen bracht hij negentien mensen om het leven. Vijftien personen raakten gewond.

'Hij was een aardige man'

"Hij kende het gebouw op zijn duimpje", zegt Duits. De correspondent legt uit dat de dader eerder dit jaar was ontslagen bij de zorginstelling. Uit camerabeelden blijkt dat de man bijna anderhalf uur lang ongestoord te werk kon gaan. Hij is na zijn daad naar het politiebureau gereden om de moorden op te biechten.

"Op de beelden is ook te zien dat zijn auto volledig onder bloed zat", zegt Duits. De Japanner zou vervolgens op het bureau hebben gezegd dat hij "gehandicapten van de wereld wilde laten verdwijnen".

Ergste massamoord sinds 1938

Japan is volgens de correspondent zwaar geschrokken van de massamoord. "Het is het enige onderwerp op alle tv-kanalen." Het is de dodelijkste moordpartij in vredestijd sinds 1938, toen een man 31 mensen om het leven bracht.

Bij de gasaanval in Tokio van 1995 vielen er twaalf doden. Het aantal gewonden was toen wel gigantisch veel hoger: ruim 5000.

Het valt op dat moordenaars in Japan vaak kiezen voor messen of vergif. "Dat komt doordat het hier erg lastig is om aan een vuurwapen te komen", aldus Duits.

Doodstraf

Volgens de correspondent is de kans groot dat de massamoordenaar de doodstraf krijgt. In Japan is het mogelijk te worden veroordeeld tot de strop. De straf kan worden opgelegd aan mensen die een of meerdere moorden op hun geweten hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl