Afgelopen weekend werd in Deventer een poging tot brandstichting gedaan bij een gebouw dat gelieerd is aan de Gülen-beweging

PvdA: Turkse gemeenschap moet zich uitspreken

Vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Nederland moeten zich uitspreken tegen het geweld tegen aanhangers van de Gülen-beweging. Die oproep komt van PvdA-Kamerlid Marcouch. "Het is nodig dat ze die agressie veroordelen, om het klimaat waarin dit soort incidenten plaatsvindt te verbeteren", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Sinds de mislukte coup van anderhalve week geleden in Turkije zijn Turks-Nederlandse organisaties die gelieerd zijn aan de Gülen-beweging geregeld het doelwit van bedreiging en vernieling. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dat te maken met de beschuldigingen van de Turkse regering dat Gülen achter de poging tot staatsgreep zat.

Als je je niet tegen dit geweld uitspreekt, dan stem je bijna in met wat er gebeurt.

Ahmed Marcouch, Kamerlid PvdA

"Dat is een heel zorgelijke en gevaarlijke ontwikkeling", vindt Marcouch. "De overheid heeft daar een taak en verantwoordelijkheid in, maar de rest van de samenleving natuurlijk ook. Dat betekent ook de Turkse gemeenschap."

Marcouch wijst erop dat de Turkse gemeenschap sterk gepolariseerd is. "Veel mensen zien het als volgt: je bent pro-Erdogan en anders ben je een verrader. Omdat de Turkse autoriteiten ook specifiek naar Gülen wijzen als terroristische organisatie, vertaalt zich dat in onze samenleving in geweld", zei hij. "Maar als je je niet tegen dit geweld uitspreekt, dan stem je bijna in met wat er gebeurt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl