De Chinese overheid wil dat de bevolking minder vlees gaat eten
NOS Nieuws

Schwarzenegger moet zorgen dat Chinezen minder vlees eten

Op de vleesmarkt in Peking hakken de slagers er lustig op los. "Alles van het dier wordt hier gegeten, van de ingewanden tot de snuiten en hoeven van de varkens aan toe", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. Van verspilling is dan ook geen sprake, maar de hoeveelheid vlees die Chinezen eten, is wel een probleem.

Na jaren van armoede zijn veel Chinezen blij dat ze eindelijk geld hebben om vlees te kopen. Maar dat zijn ze de afgelopen jaren in zulke enorme hoeveelheden gaan doen dat er milieu- en gezondheidsproblemen ontstaan. Daarom is een campagne gestart om de Chinezen de helft minder vlees te laten eten.

Methaangas

Sinds 1978 is de vleesconsumptie in China verzesvoudigd. Chinezen zijn verantwoordelijk voor 28 procent van de vleesconsumptie wereldwijd. Vooral varkensvlees is populair; de helft van al het vlees dat in China wordt gegeten, komt van het varken.

Varkenshouderijen veroorzaken een enorme uitstoot van methaangas, dat grote schade aan het milieu toebrengt. Door de vleesconsumptie met de helft te verminderen, kan de uitstoot van broeikasgassen in China met 6 procent worden teruggebracht en wereldwijd scheelt dat 1,5 procent aan uitstoot.

Overgewicht

De toegenomen vleesconsumptie is ook niet goed voor de gezondheid van de Chinezen. Die kregen de afgelopen jaren vaker te kampen met overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Volgens Zhai Fengying van het Nationaal Voedingsbureau ontbreekt het de mensen aan kennis over het juiste voedsel. De meeste Chinezen denken: hoe meer vlees, hoe beter.

Schwarzenegger: Chinezen moeten minder vlees eten

De in China zeer populaire acteur Arnold Schwarzenegger moet daarin verandering gaan brengen. Samen met James Cameron, regisseur van onder meer Titanic en Avatar, speelt hij in een campagnefilmpje dat de vleesconsumptie moet ontmoedigen.

Ook in de vorig jaar gewijzigde Schijf van vijf, in China de voedselpagode genoemd, neemt vlees een minder prominente plaats in. In het topje staan de producten die we het minst nodig hebben, zoals olie en zout, en onderaan in de breedste balk granen en bonen.

Vlees en vis staan in de derde balk met een geadviseerde dagelijkse inname van 40 tot 75 gram per persoon.

En de Chinezen worden gewaarschuwd aan het eind van het campagnefilmpje. Als het allemaal niet lukt met minder vlees eten, dan komt Arnold terug: "I'll be back!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl