De turkse ambassadeur Sadik Arslan tijdens de minuut stilte in de Tweede Kamer voor de aanslagen in Istanbul
NOS Nieuws

Turkse ambassadeur: Ankara wil steun Nederland bij aanpak Gülen

De Turkse ambassadeur in Nederland zegt dat Turkije ook Gülen-gelieerde organisaties in het buitenland aan wil pakken. Sadik Arslan verwacht dat Nederland een verzoek zal krijgen om daarbij te helpen. "Kijk ook naar de strijd tegen IS, de aanhangers daarvan worden ook aangepakt."

Turkije beschouwt de Gülenbeweging als een terroristische organisatie. In een gesprek met de NOS noemt Arslan als voorbeeld scholen in Nederland waarvan Turkije meent dat ze aan Gülen zijn gelieerd. Arslan zegt dat Nederland dergelijke onderwijsinstellingen financiert terwijl ze nauw verbonden zijn met een beweging met "duistere plannen".

Kwetsend

Nederlandse commentatoren die schrijven dat de staatsgreep door de regering Erdogan in scène is gezet, kwetsen Arslan. "Dat is natuurlijk niet zo. We hebben hier meer dan 2500 gewonden en 250 doden, vooral burgers."

Vanuit Nederland en andere Europese landen is er kritiek op de besluiten die in Turkije zijn genomen na de mislukte staatsgreep. Zo zijn duizenden rechters, veiligheidsfunctionarissen en academici aangepakt omdat ze aanhangers zouden zijn van de Gülenbeweging. Voor Turkije staat het als een paal boven water dat de Gülenbeweging achter de couppoging zat: "Er zijn honderden bekentenissen en documenten die bewijzen dat de Gülenbeweging achter de staatsgreep zat," zegt Arslan.

Nederland en Europa horen Turkije nu te omhelzen, en niet te sympathiseren met de mensen die hierachter zitten.

De Turkse ambassadeur Sadik Arslan

Arslan wil nu juist steun van Nederland, zoals na de aanslag op de luchthaven van Istanbul. "Die minuut stilte in de Tweede Kamer was indrukwekkend en Turkse Nederlanders zullen zich meer dan ooit Nederlander hebben gevoeld. Maar de staatsgreep was duizend keer erger. De terreurcampagne is voortgezet, ons parlement is met F-16's gebombardeerd. Nederland en Europa horen Turkije nu te omhelzen, en niet te sympathiseren met de mensen die hierachter zitten."

Er zou meer uitgesproken steun aan Turkije moeten komen. "Er zijn wel officiële verklaringen die de staatsgreep afkeuren, maar je hoort er mitsen en maren in. Terwijl in Turkije nu iedereen eensgezind is, de regering en de oppositie."

Turkse Nederlanders die geweld gebruiken tegen aanhangers van Gülen moeten aangepakt worden, zegt Arslan. "Dat is een zaak van de politie." Hij begrijpt tegelijkertijd dat de spanningen die in Turkije spelen ook in Nederland zichtbaar zijn. "Het Turkse volk is iets verschrikkelijks overkomen. Wat verwacht je dan? Dat ze de aanhangers van Gülen gaan omhelzen?"

Niet aan één tafel

Het initiatief van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb om Turkse organisaties met elkaar in gesprek te laten gaan vindt Arslan zinloos. "Gülenorganisaties en Turkse Nederlanders aan één tafel, dat kan gewoon niet. Het is alsof je de familie van de nabestaanden van de aanslagen in Parijs laat spreken met de familieleden van de daders."

Het is voor Europa een geluk dat de staatsgreep mislukt is, zegt Arslan. "Als we 16 juli op een andere manier wakker waren geworden, was het voor Europa een zwarte dag geweest. Erger dan een brexit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl