Een politieagent doet onderzoek op de plek van de aanslag in Ansbach
NOS Nieuws

Dader Ansbach zou worden uitgezet naar Bulgarije

De Syriër die gisteren een zelfmoordaanslag pleegde in de Beierse plaats Ansbach, stond op het punt om te worden uitgewezen naar Bulgarije. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken gezegd op een persconferentie. Bij de aanslag bij een muziekfestival raakten gisteravond vijftien mensen gewond, van wie vier ernstig. Alleen de dader kwam om.

De Syriër had twee jaar geleden tevergeefs asiel gevraagd. Die aanvraag werd vorig jaar afgewezen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken weet niet waarom de 27-jarige man nog niet was uitgezet. Hij kreeg tot twee keer toe een gebod om te vertrekken, de laatste keer op 13 juli.

De man moest naar Bulgarije worden uitgezet via de zogenoemde Dublinprocedure. Daarin wordt geregeld dat asielzoekers maar in één Europees land asiel kunnen aanvragen. In Duitsland zijn de deelstaten verantwoordelijk voor het uitzetten van afgewezen asielzoekers.

Volgens de minister is er geen reden om het asielbeleid aan te passen waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers sneller Duitsland uitgezet kunnen worden. Asielzoekers terugsturen naar Syrië is op dit moment niet aan de orde, maar dat betekent niet dat ze niet kunnen worden uitgezet.

Strengste wapenwet

Naar aanleiding van de aanslag gisteravond en die van vrijdagavond in München, waarbij een 18-jarige Iraanse Duitser negen mensen doodschoot, waren er ook nog vragen over de Duitse wapenwet. Maar die is volgens de autoriteiten een van de strengste in Europa, al wordt er nu wel gekeken of de wet moet worden aangepast.

Op de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat de schutter uit München vrijdag nog via WhatsApp contact had met een 16-jarige Afghaanse jongen, die zondag werd opgepakt. Bovendien ontmoetten de twee elkaar kort voordat de dader het vuur opende bij een filiaal van McDonald's.

De twee hadden elkaar vorig jaar zomer ontmoet in de psychiatrische inrichting waar ze toen allebei onder behandeling stonden. De Afghaanse jongen wist dat de schutter het Glock-pistool in bezit had, waarmee hij het bloedbad zou aanrichten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl