Het Filipijnse parlement zingt het volkslied voor de eerste state of the nation van president Duterte
NOS Nieuws

Duterte wil vrede in de Filipijnen, kondigt eenzijdig bestand af

De Filipijnse president Duterte heeft een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd met maoïstische opstandelingen. Hij heeft de rebellen opgeroepen de wapens ook neer te leggen. De wapenstilstand gaat per direct in.

Duterte hield zijn eerste jaarlijkse toespraak tot het voltallige parlement. Hij zei dat hij voor het einde van zijn termijn, over zes jaar, vrede wil met de opstandelingen. Daarmee moet er een einde komen aan de strijd die in de jaren 60 oplaaide en waarin naar schatting al 30.000 doden zijn gevallen.

De president richtte zich in zijn toespraak rechtstreeks tot de maoïstische opstandelingen. "Laten we een eind maken aan de tijd van hinderlagen en schermutselingen. We bereiken er niets mee en de strijd wordt met de dag bloediger."

De communistische opstandelingen hebben positief gereageerd op het initiatief van de president.

Geheim

Op korte termijn wil hij de vredesbesprekingen hervatten. Onderhandelaars van beide zijden hebben daar de basis voor gelegd tijdens geheim gehouden besprekingen in Noorwegen en gaan de komende maanden in de Filipijnen met elkaar rond de tafel.

Rebellenleider Jose Maria Sison, die al bijna dertig jaar in zelfverkozen ballingschap leeft in Nederland, reist volgende maand naar de Filipijnen om met de president te praten. De twee kennen elkaar al jaren. Ze hebben altijd contact gehouden.

De gewapende tak van de communistische beweging, de New People's Army, heeft waarschijnlijk nog rond de 4000 leden. In de jaren 80 waren dat er 26.000, volgens gegevens van het Filipijnse leger. Wel heeft het nog veel aanhangers onder de allerarmsten in landelijke gebieden.

De vorige vredesbesprekingen, in 2013, liepen stuk toen oud-president Aquino weigerde gevangen leden van het NPA vrij te laten. Duterte zou nu wel bereid zijn gevangenen vrij te laten. Volgens de opstandelingen zitten er 543 mensen vast.

Abu Sayyaf

De president heeft in zijn toespraak niets gezegd over de islamitische rebellen die in het zuiden van het land, op het eiland Jolo, geregeld mensen ontvoeren. Ze eisen hoge bedragen aan losgeld. Geregeld komen berichten naar buiten over gijzelaars die worden onthoofd. Onlangs gebeurde dat nog met twee Canadezen.

Eerder heeft Duterte gezegd dat hij ook met Abu Sayyaf een akkoord wil sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl