Mensen rennen weg en brengen zichzelf in veiligheid
NOS Nieuws

Dit was het weekend: schutter München depressief en sporters op weg naar Rio

Het nieuws heeft geen zomervakantie. Zelfs in dit warme weekend gebeurde er weer van alles. Als je thuis of op de camping geen aandacht had voor de gebeurtenissen van zaterdag en zondag, praten we je hier bij.

Schutter München geïnspireerd door Breivik

Dé vraag gisterochtend bij het ontbijt was: hoe is het in München na de schietpartij van vrijdagavond. Negen mensen waren daar om het leven gebracht. De politie brengt naar buiten dat de schutter een 18-jarige Iraanse Duitser is. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Het ging niet om een terreurdaad, zegt de politie.

In de loop van zaterdag wordt meer bekend. Volgens de politie was de dader depressief en handelde hij in zijn eentje. Hij zou gefascineerd zijn geweest door de Noorse terrorist Anders Breivik. Zaterdag was het vijf jaar geleden dat Breivik een bloedbad aanrichtte op het eiland Utøya. Volgens de politie ligt een verband tussen beide moordpartijen voor de hand.

Froome voor derde keer winnaar Tour de France

De Ronde van Frankrijk is voorbij. De Brit Chris Froome neemt op de Champs-Élysées in Parijs voor de derde keer de felicitaties in ontvangst als Tourwinnaar.

De Duitse sprinter André Greipel wint zondag de slotetappe, zijn eerste ritzege deze Tour.

Greipel maakt het af op Champs-Élysées

Oververmoeide touringcarchauffeurs gevaar op de weg

Touringcarchauffeurs zitten volgens vakbond FNV vaak oververmoeid achter het stuur. Gisteren toonden we een filmpje van een bus die steeds meer buiten de rijbaan raakt en uiteindelijk op de vangrail botst.

Zo ging het vorig jaar mis met de touringcar

Van de 82 passagiers raakten er twee lichtgewond. De bestuurder kan zich er niet veel meer van herinneren. Volgens de FNV komen deze situaties het vaakst voor op internationale ritten. "Op die ritten moeten weinig chauffeurs soms heel veel leveren", zegt de FNV. "Het is echt stampen. Want een extra chauffeur betekent extra kosten."

Toch Russische atleten naar Olympische Spelen

Russische sporters mogen toch onder strenge voorwaarden naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het IOC besluit om Rusland niet te schorsen, ondanks de grote dopingschandalen in het land.

Eerste olympiërs vertrekken naar Rio

Zondagochtend vertrekken vanaf Schiphol de eerste Nederlandse deelnemers van de Olympische Spelen naar Brazilië. Zeventig sporters, onder wie de hockeyploegen, beachvolleyballers en handbalvrouwen gaan nu al naar Rio. De Spelen beginnen over een kleine twee weken, veel atleten willen ruim van tevoren aanwezig zijn om te acclimatiseren.

Nederlandse olympiërs vertrekken naar Rio

De sporters die zijn aangekomen ondervinden veel problemen in het olympisch dorp. Praktisch alle accommodaties hebben te maken met lekkages, kapotte water- en gasleidingen, openliggende elektriciteitskabels en verstopte toiletten.

Onrustige nachten bij Parijs

Van zaterdag op zondag rommelde het in Beaumont-sur-Oise, vlak boven Parijs. Het is de vijfde achtereenvolgende nacht waarin er ongeregeldheden zijn. Aanleiding is de dood van een 24-jarige man na zijn arrestatie. Nabestaanden zeggen dat hij is overleden door politiegeweld. Het OM spreekt dat tegen.

De brandende auto's van de afgelopen dagen roepen herinneringen op aan de chaos van najaar 2005. Toen braken in buitenwijken van Parijs en in andere Franse steden rellen uit die zo massaal waren dat de noodtoestand werd afgekondigd.

Wat gebeurde er in Turkije?

* President Erdogan maakt gebruik van de noodtoestand door per decreet ruim duizend private onderwijsinstellingen te sluiten. De scholen en universiteiten hebben volgens Erdogan banden met de Gülen-beweging

* De termijn waarin verdachten zonder aanklacht vast kunnen worden gehouden, is met dertig dagen verlengd.

* Het staatspersbureau Anadolu meldt dat een neef van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen is gearresteerd. Mohammed Sait Gülen zou in het oostelijke Erzurum zijn opgepakt en naar Ankara zijn gebracht.

* Ook is Gülens rechterhand Halis Hanci vastgezet. Hij zou twee dagen voor de couppoging van ruim een week geleden in Turkije zijn aangekomen.

* En het OM stelt een onderzoek in naar mensen die hebben gezegd dat de couppoging van vorige week door de regering zelf is opgezet. Die beschuldiging is geregeld geuit op sociale media.

Clinton kiest met Kaine voor solide running mate

Na alle publiciteit voor de Republikeinen en hun conventie vestigt Democraat Hillary Clinton de aandacht op zich met de bekendmaking van haar kandidaat-vicepresident. Als Clinton in november wordt gekozen, zal de 58-jarige Tim Kaine haar plaatsvervanger zijn.

Clinton introduceert haar running mate als een progressieveling die graag dingen voor elkaar krijgt. Achter de vriendelijke glimlach zit een ruggengraat van staal, zegt ze.

'Hier is de nieuwe vice-president van Amerika...'

COC 70 jaar, Euro Pride in Amsterdam

Amsterdam is de komende twee weken een roze stad. Dit weekend begon de Euro Pride. Het internationale evenement valt samen met de viering van de 70ste verjaardag van het COC, de oudste LHBTI-beweging ter wereld. Zaterdagavond lopen homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen in de Pride Walk van het Vondelpark naar de Dam.

Pride Walk door Amsterdam

Leuk om te weten:

* Het is de Rus Fedor Konyukhov gelukt om in elf dagen rond de wereld te vliegen in een luchtballon. De 65-jarige ballonvaarder vertrok 12 juli in de Australische stad Northam. Zaterdag is hij weer terug boven de stad. Daarmee heeft hij het wereldrecord non-stop solo-ballonvlucht rond de wereld te pakken.

* De Solar Impulse is bezig met het laatste stukje van zijn reis om de wereld. Het zonnevliegtuig vertrekt vanuit Caïro naar de eindbestemming Abu Dhabi. Zestien maanden geleden begon het toestel in die stad aan zijn eerste etappe.

* En de BBC had in de Koude Oorlog comedyprogramma's klaarliggen om het volk te vermaken tijdens een kernoorlog. De Britse omroep geeft voor het eerst inzage in het War Book. Daaruit blijkt dat de BBC goed op een nucleaire aanval was voorbereid. Er waren geheime studio's en bunkers stonden klaar om omroeppersoneel te huisvesten.

Komende week...

Hillary Clinton wordt deze week genomineerd voor het Amerikaanse presidentschap. De Democratische conventie in Philadelphia begint morgen.

Een groot aantal deelnemers van de Tour de France rijdt morgen mee in de Ronde van Boxmeer. Deze kermiskoers wordt traditioneel gehouden op dag na de finish van de Ronde van Frankrijk. In Boxmeer rijden tien van de vijftien Nederlandse Tourrenners mee, onder wie Bauke Mollema.

Het is morgen de laatste dag dat het oude honderdguldenbiljet met de afbeelding van Michiel de Ruijter kan worden ingewisseld voor euro's. De vervaldatum voor het inwisselen van de meeste ander guldenbiljetten is in 2032.

Ook morgen wordt op de beurzen van Amsterdam en Brussel voor het eerst gehandeld in het aandeel Ahold-Delhaize. Dat is mogelijk geworden doordat de Amerikaanse toezichthouder FTC zaterdag instemde met het samengaan van het Nederlandse en het Belgische supermarktconcern.

In Oosterbeek begint dinsdag de sloop van hotel Dreijeroord. De sloop is omstreden, het gebouw speelde een belangrijke rol tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog en is een bedevaartsoord voor oorlogsveteranen. Het hotel kreeg niet genoeg punten om op de lijst van beschermde gebouwen te komen.

Vrijdag maakt de Europese bankenautoriteit EBA de uitkomst bekend van een stresstest van 51 banken. In het bijzonder gaat de belangstelling uit naar de banken in Italië die er slecht voorstaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl