Het Taksimplein kleurt rood van de Turkse vlaggen
NOS Nieuws

Eensgezinde demonstratie tegen coup in Istanbul

In Istanbul zijn tienduizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen de couppoging van vorige week en voor democratie in Turkije. Voor het eerst sinds de mislukte staatsgreep trokken aanhangers van oppositiepartij CHP en de regerende partij AKP gezamenlijk op.

De demonstratie was georganiseerd door de top van de CHP, die de AKP ook had uitgenodigd. Een aantal prominente AKP-leden, onder wie de burgemeester van Istanbul, kwam naar de betoging op het Taksimplein.

Volgens correspondent Bram Vermeulen viel er geen onvertogen woord tussen de voor- en tegenstanders van president Erdogan op straat. "Ook al is de CHP geen fan van de regering, ze zijn allemaal tegen de couppoging."

Grijze Wolven

Ook aanhangers van andere bewegingen waren bij de demonstratie, zoals de extreem-rechtse Grijze Wolven. "Deze demonstratie was heel bijzonder, dit soort eensgezindheid zie je niet zo vaak", zegt Vermeulen.

CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu zei tijdens de betoging dat "de staat niet met haat en woede geregeerd kan worden". Een partijgenoot benadrukte hoe waardevol democratie voor iedereen is.

De oppositiepartij bekritiseerde niet alleen de staatsgreep zelf, zegt Vermeulen. "Ze zijn tegen een militaire coup, maar ook tegen een civiele coup. Daarmee refereerden ze aan de maatregelen die Erdogan nam na de coup." De president heeft de afgelopen week ruim 10.000 mensen laten arresteren en 60.000 rechters, leraren en andere ambtenaren geschorst of ontslagen.

'Wat ik hier in Turkije zie is heel opmerkelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl