NOS Wielrennen

Greipel wint op Champs-Élysées, derde Tourzege Froome

André Greipel heeft in Parijs de slotetappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. De Duitse sprinter troefde Peter Sagan af op de Champs-Élysées. Greipel won vorig jaar ook al in Parijs, in deze Tour is het zijn eerste zege.

De Duitse sprinter kwam er tijdens de eerdere sprints nauwelijks aan te pas, maar vandaag was hij de beste. "Ik ben heel trots, het is niet te beschrijven. We bleven het als team proberen, ook toen het een paar keer niet lukte."

"Toen we op kop van het peloton kwamen, misten we een renner. Ik koos het wiel van Aleksander Kristoff, dat was een goede keuze. Ik ben heel blij dat ik het kon afmaken", reageert Greipel, die zijn elfde Touretappe wint.

  • NOS
    Tourwinnaar Chris Froome komt met zijn ploeg over streep in Parijs
  • EPA
    Chris Froome neemt het ervan tijdens de laatste Touretappe
  • NOS
    Toptien 21ste etappe

Tourwinnaar Chris Froome nam vandaag onderweg naar Parijs de felicitaties in ontvangst en dronk met zijn ploeggenoten een biertje. De Brit won voor de derde keer in zijn carrière de Tour de France.

Op het podium in Parijs dankte een trotse Froome zijn team, vrouw en in het speciaal zijn zoon. "Kellan, ik draag deze zege op aan jou", sprak hij. "De Tour is onvoorspelbaar, maar gelukkig zijn er ook zaken die altijd hetzelfde blijven. De passie van de wielerfans, de mooie landschappen en de vele vriendschappen. Vive le Tour, vive la France."

Ook stond de 31-jarige Brit in zijn speech stil bij de aanslag in Nice. "Er zijn tijdens deze Tour vreselijke dingen gebeurd. Ik wil nogmaals mijn medeleven betuigen."

Maar er werden op de Champs-Élysées natuurlijk meer truien uitgedeeld. Peter Sagan veroverde voor de vijfde keer op rij de groene trui als winnaar van het puntenklassement. Hij is nu één groene trui verwijderd van Erik Zabel, die het puntenklassement tussen 1996 en 2001 zes keer op rij won.

De bolletjestrui van 2016 ging naar Rafal Majka. De Pool van Tinkoff won het bergklassement in de Tour voor de tweede keer in zijn loopbaan. Adam Yates kreeg als winnaar van het jongerenklassement de witte trui. Hij is de eerste Brit die dit klassement op zijn naam heeft geschreven.

Het ploegenklassement werd net als vorig jaar gewonnen door Movistar. Dat kwam vooral door de prestaties van Nairo Quintana en Alejandro Valverde. Voor de Colombiaanse nummer drie van het eindklassement zal het slechts een schrale troost zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl