Er zijn meer dan 230 mensen gewond geraakt bij de aanslag van gisteren
NOS Nieuws

Afghanistan begint offensief tegen IS

Het Afghaanse leger begint volgende week een offensief tegen IS. Amerikaanse troepen zullen het leger daarbij ondersteunen.

De afgelopen twee jaar waren zeer bloedig. De bedoeling van het offensief is om de macht van de militanten te breken. President Ghani wil dat het leger de posities herovert die de strijders hebben ingenomen langs de grens met Pakistan in de provincie Nangarhar.

Het gebied is van groot economisch belang. Er is veel landbouw en de in- en export via Pakistan loopt door de provincie. De hoofdstad Jalalabad wordt gezien als de tweede hoofdstad van het land.

Gezien de verslechterende situatie heeft president Obama vorige maand toestemming gegeven voor een actievere rol van de Amerikaanse troepen. Ze mogen niet actief deelnemen aan gevechten, maar het aantal luchtaanvallen zal naar verwachting wel toenemen.

Aanslag

De noodzaak voor het offensief werd gisteren nog eens geïllustreerd door een zware aanslag in de hoofdstad Kabul, die werd opgeëist door IS-aanhangers. Het is voor het eerst dat IS de verantwoordelijkheid voor een aanslag in Kabul heeft opgeëist. Het is ook een van de dodelijkste aanvallen in de hoofdstad. President Ghani heeft in een tv-toespraak wraak gezworen en een dag van nationale rouw afgekondigd.

Bij de aanslag kwamen zeker 80 mensen om het leven en raakten meer dan 230 mensen gewond. Twee mannen met bomgordels bliezen zichzelf op tijdens een demonstratie van Hazaren, sjiieten uit het midden van Afghanistan, voor het plaatsen van hoogspanningsmasten in hun provincies.

Taliban en IS

Het leger is onervaren en delft het onderspit in de strijd tegen IS sinds de internationale troepen het land verlieten in 2014. Er zijn alleen Amerikaanse militairen achtergebleven ter ondersteuning en het aantal luchtaanvallen dat zij uitvoeren is drastisch verminderd.

De Taliban domineren de strijd en IS heeft ook vaste voet aan de grond gekregen. Zo'n 6000 militairen zijn de afgelopen twee jaar gesneuveld en de verliezen zijn dit jaar al twintig procent hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl