NOS Nieuws

Duitse rechts-populisten werven onder hipsters en homo's

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Een hipster, compleet met baard en muts, met daarnaast het citaat: "Het leven van mijn Marokkaanse dealer wordt in zijn geheel door de Duitse staat betaald. Er is in Duitsland iets goed mis en daarom stem ik op de Alternatieven."

Trucks met dit beeld rijden sinds deze week door Berlijn. Een afzender staat er niet op, maar in het weekblad Die Zeit bevestigt de Berlijnse tak van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland achter de guerilla-campagne te zitten.

  • AfD
    De Duitse rechts-populistische AfD voert een guerilla-campagne om stemmen te werven onder homo's en hipsters
  • AfD
    De Duitse rechts-populistische AfD voert een guerilla-campagne om stemmen te weren onder homo's en hipsters

Op een andere wagen is een homostel te zien dat zegt geen behoefte te hebben aan een kennismaking met islamitische immigranten, voor wie hun liefde een doodzonde zou zijn. Er is veel verontwaardiging over de campagne. De slogan hitst mensen op tegen buitenlanders en moslims, schrijven veel media en twitteraars.

Het tijdschrift Stern vergelijkt de strategie in een column zelfs met die van IS: "Met deze logica van tweedeling vist elke ideologie van haat naar onzekere, richtingsloze, identiteitszoekende mensen. Het is net als IS: als je moslim bent, moet je alle andersgelovigen haten. Ben je niet voor ons, dan ben je tegen ons. Berlijn, je bent slimmer dan dat!"

De AfD hoopt met de campagne een nieuwe kiezersgroep aan te spreken, de jonge stadsbewoner. Dat ze ook onder homo’s proberen te werven is verrassend. Het partijprogramma van de Afd is niet bepaald homovriendelijk. Er staat onder meer in dat er in het onderwijs niet te veel les gegeven moet worden over homoseksualiteit en dat ze "het traditionele gezin willen beschermen".

In Berlijn zijn op 18 september verkiezingen. De AfD staat in de peilingen op dit moment op 13 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl