Erdogan-aanhangers afgelopen maandag op het Taksimplein in Istanbul

Nederland schort uitleveringsverzoeken Turkije op

Nederland heeft de behandeling van twee uitleveringsverzoeken van Turkije stopgezet. De Landsadvocaat schrijft in een brief aan de rechtbank Den Haag dat vanwege de situatie in het land de behandeling voor "onbepaalde tijd" is opgeschort.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie benadrukt dat het om individuele gevallen gaat. Voor een algemene uitleveringsstop moet eerst de Tweede Kamer worden geïnformeerd. Volgens een woordvoerder zijn de twee zaken de enige die op dit moment lopen.

Gisteren schreef minister Koenders al aan de Tweede Kamer dat de onafhankelijkheid van het justitiële systeem in Turkije in het geding is. Duizenden rechters, veiligheidsfunctionarissen en academici zijn opgepakt omdat ze aanhangers zouden zijn van de Gülenbeweging, die volgens president Ergodan achter de mislukte coup zit.

Kamervragen

De SP vindt dat er zo snel mogelijk een algeheel uitleveringsverbod moet komen en heeft Kamervragen gesteld aan minister Van der Steur. Het mogelijk invoeren van de doodstraf en ontslaan van rechters baart de partij grote zorgen. Naar verwachting komt het ministerie na het weekend met antwoorden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei gisteren al dat extra goed gekeken wordt naar rechtshulpverzoeken van Turkije. "Als het om een politiek delict gaat, of als de verdachte geen eerlijk proces zou krijgen kunnen we besluiten de zaak niet door te sturen naar het Openbaar Ministerie. Dat was al zo, maar nu helemaal", aldus een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl