De centrale hal van het UMC Utrecht
NOS Nieuws

Patiënten aan een oog blind na infectie in UMC Utrecht

Vier van de zes patiënten die vorig jaar een ooginfectie opliepen tijdens een oogoperatie in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn aan een oog blind geworden. Zij hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Dat meldt het tv-programma Zembla.

Het ziekenhuis heeft de vier patiënten een financiële tegemoetkoming aangeboden, zegt een woordvoerder. Het is niet duidelijk of de gedupeerden die hebben aanvaard.

Volgens het ziekenhuis komen dergelijke ooginfecties elk jaar ongeveer twee tot drie keer voor. In 2015 liep het aantal infecties op. De besmettingen ontstonden in één specifieke operatiekamer. Het ziekenhuis zegt niet te kunnen achterhalen wat de oorzaak van de uitbraak was.

Operatiekamers sluiten

Het UMC moest vorig jaar twee operatiekamers sluiten, nadat patiënten ernstige ooginfecties hadden opgelopen. De oorzaak van de ontstekingen is volgens het ziekenhuis onbekend.

De advocaat van een van de patiënten, vindt dat het UMC Utrecht te vaag is over de oorzaak van de uitbraak. "Ze stellen: er is geen duidelijke oorzaak, daarom kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld", zegt Jasper Keizer tegen Zembla. "Ik vind dat het ziekenhuis meer duidelijkheid moet geven over de factoren die hebben geleid tot de infectie. Als ze dat niet willen, zullen wij de rechter vragen om de bewijslast om te draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl