Voor de opvang van asielzoekers in de Zeelandhallen betaalt het COA 3 miljoen euro
NOS Nieuws

Kabinet houdt noodmaatregelen asiel geheim

Het kabinet wil niet zeggen welke maatregelen er vorig jaar klaarlagen toen de asielinstroom in Nederland zo hoog was. De NOS probeerde daar via een Wob-verzoek inzicht in te krijgen.

Het kabinet is bang dat de verhoudingen met andere EU-landen en internationale organisaties in het geding komen als de plannen naar buiten komen. Daarnaast zou openbaarmaking mensensmokkelaars in de kaart spelen, meent het kabinet.

Ook een document van een overleg tussen betrokken ministers en staatssecretarissen over migratie wordt niet vrijgegeven. Het zou de betrokken bewindspersonen kunnen schaden, is de redenering.

Mini-Schengen

Vorig jaar kwamen 58.000 asielzoekers naar Nederland. Er werden verschillende plannen en scenario's opgesteld als de stroom zo hoog zou blijven.

Een plan dat uitlekte was mini-Schengen. De NOS wilde weten wat de overheid in binnen- en buitenland nog meer wilde doen als de verhoogde asielinstroom niet zou stoppen.

Ondanks een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) wil het ministerie van Justitie de noodmaatregelen niet openbaren. De NOS legt zich daar niet bij neer en tekent beroep aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl