NOS Nieuws

De Vierdaagse: 100 jaar bijzondere momenten

  • Jorien Slager

    Redacteur NOS Evenementen

  • Jorien Slager

    Redacteur NOS Evenementen

De deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse hebben er al drie warme dagen op zitten. Morgen wacht voor de doorzetters aan het eind van de vierde etappe de Via Gladiola. Die laatste dag is altijd feestelijk, maar dit jaar helemaal omdat het de 100e editie is.

Daarom zie je morgen op NPO 2 in een uitgebreide live-uitzending de leukste supporters, de meest enthousiaste wandelaars en de mooiste momenten uit 100 jaar Vierdaagse. Om alvast in de stemming te komen, hebben we een aantal bijzondere momenten voor je op een rijtje gezet.

Liefde

De Vierdaagse draait niet alleen om wandelen. De liefde komt ook uitgebreid aan bod tijdens deze tocht. ‘’Ik heb hem ontmoet met de Vierdaagse. Inmiddels zijn we 26 jaar getrouwd'', vertelt deze wandelaar uit 2011.

Vierdaagse - All you need is love

Bijzondere wandelaars

Tijdens 100 jaar Vierdaagse liepen er heel wat vreemde vogels mee. En niet alleen vogels. In 1960 liep er zelfs een koe mee met een aantal militairen.

Vierdaagse - Vreemde vogels

Supporters

‘’Hoe sneller ze lopen, hoe meer het wiebelt’’, aldus de modepolitie onder de supporters. Een aantal kijkt met een kritische blik naar de wandelaars die voorbij komen. ‘’Het oog wil ook wat.’’

Vierdaagse - De modepolitie

Tijdens de uitzending van de NOS op vrijdag staat Harm Edens ’s morgens bij de wandelaars die starten en ’s middags op de Via Gladiola bij de wandelaars die binnen komen. Dionne Stax loopt voor de achtste keer mee en Fons de Poel ontvangt verschillende gasten. Verslaggevers langs de route laten je de vele vrijwilligers, de pleisterplaatsen en de leukste deelnemers zien.

In 1909 gingen zo’n 300 wandelaars van start. Inmiddels zijn dat ruim 45.000 wandelaars uit zo’n 60 verschillende landen. Daarom blikken we in de uitzending terug op de lange geschiedenis van het evenement dat ooit begon als een vierdaagse mars voor militairen. Wat werd en wordt er gezongen tijdens het wandelen? Wat waren de opmerkelijkste gebeurtenissen? Wie waren de opmerkelijkste deelnemers?

Vierdaagse - De liedjes

De NOS zendt vrijdag 22 juli op NPO 2 en via NOS.nl samen met Omroep Gelderland en KRO-NCRV de 100e Vierdaagse uit. Van 7.00 tot 10.15 uur zijn het vertrek en de doortocht live te volgen, van 10.15 tot 12.30 uur is er een documentairereeks over 100 jaar Vierdaagse te zien en van 12.30 tot 18.15 uur is de finish live in beeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl