Minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Koenders aan Turkse Nederlanders: doe aangifte als je bedreigd wordt

De Nederlandse regering roept aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen op om aangifte te doen als ze worden bedreigd in Nederland. "Het is van belang dat signalen serieus worden genomen en mensen die over de schreef gaan dit niet vrijblijvend kunnen doen", schrijft minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Koenders refereert aan verscheidene incidenten waarbij Gülen-aanhangers in Nederland zijn geïntimideerd. Ook wijst hij erop dat er een lijst circuleert op sociale media waarop bedrijven en ondernemers staan die banden zouden hebben met de Gülen-beweging. Fethullah Gülen, ooit bondgenoot van president Erdogan, wordt door de Turkse regering verantwoordelijk gehouden voor de mislukte putsch.

Koenders beklaagt zich ook over incidenten waarbij Turkse Nederlanders journalisten belemmerden bij het doen van hun werk. Hij benadrukt dat de persvrijheid, de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie fundamentele waarden zijn in onze samenleving die onvoorwaardelijk worden verdedigd.

'Onafhankelijkheid rechtsstaat in geding'

De minister vindt de ontwikkelingen in Turkije waarbij duizenden rechters, veiligheidsfunctionarissen en academici worden aangehouden omdat ze aanhangers zouden zijn van de Gülenbeweging zeer zorgelijk. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat de onafhankelijkheid van het justitiële systeem in Turkije in het geding is.

Koenders veroordeelt in de brief nogmaals de mislukte staatsgreep van vorige week vrijdag maar vindt ook dat de afwikkeling daarvan zorgvuldig moet gebeuren, binnen de kaders van de rechtsstaat. "Het is begrijpelijk dat maatregelen worden genomen tegen coupplegers, maar dat mag geen reden zijn om de rechtsstaat en de democratie te omzeilen."

Koenders heeft er bij de Turken "met grote klem" op aangedrongen de regels van de rechtsstaat na te leven. "Ik heb mijn zorgen uitgesproken over de vele aanhoudingen en schorsingen."

Het kabinet vindt ook dat de noodtoestand zo kort mogelijk moet duren en dat de mogelijke herinvoering van de doodstraf door Turkije niet te verenigen is met de fundamentele voorwaarden voor lidmaatschap van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl