Vierdaagselopers op de Zevenheuvelenweg
NOS Nieuws

Vierdaagseloper Dionne Stax 'over de heuvels gedragen'

Met 120 kilometer in de benen nadert het einde van de Nijmeegse Vierdaagse voor Dionne Stax. De NOS-presentator liep op de Dag van Groesbeek voor het eerst echt lekker, ondanks opstartproblemen vanwege een pijnlijke linkerknie. Eigen schuld, geeft Dionne toe: "Ik heb te weinig getraind."

De route voerde vandaag naar Malden, Mook en Groesbeek. Op het laatste stuk, tussen Groesbeek en Berg en Dal, liepen de deelnemers over de Zevenheuvelenweg, die vanwege de hellinkjes door sommige lopers wordt gevreesd. "Ik vond het meevallen", zegt Dionne. "Er was zo'n leuke sfeer daar! Je wordt echt gedragen over de heuvels." En is de Zevenheuvelenweg eenmaal gepasseerd, is het nog 'maar' vier kilometer tot de streep.

De tropische temperaturen van dinsdag en woensdag werden vandaag niet meer gehaald, maar toch was het zweten, zegt Dionne. "Het was warmer dan we hadden verwacht. Maar er stond wind, dus het was goed te doen."

Rond Nijmegen was het op het hoogtepunt zo'n 29 graden; gisteren kwamen de maxima uit op 34 tot 35 graden. Toen had de presentator onderweg zo veel water gedronken, dat ze na de finish op de Wedren geen druppel vocht meer kon zien. "Vandaag gaat er wel een biertje in", zegt ze lachend.

Met nog 'maar' veertig kilometer te lopen is de Via Gladiola nu in zicht voor Dionne. "Ik kan en mag nu niet meer uitvallen, want morgen laat de NOS samen met Omroep Gelderland en de KRO-NCRV de hele intocht zien. Dus ik moet lopen én verslag doen. Dat wordt nog een hele opgave."

Op de eerste twee dagen vielen in totaal 3256 lopers uit. Hoeveel deelnemers vandaag zijn afgehaakt, wordt vanavond bekendgemaakt. De ruim 40.000 overgebleven lopers worden morgenmiddag groots onthaald op de Via Gladiola in Nijmegen, waar onder anderen koning Willem-Alexander op de eretribune zit.

De speciale Vierdaagse-uitzending op NPO 1 begint al om 07.00 uur. Dan is Dionne al twee uur aan de wandel. "Ik moet gewoon om 05.00 uur starten..."

  • NOS
    Dag 3: op de dag van Groesbeek liepen de deelnemers onder meer de beruchte Zevenheuvelenweg
  • NOS
    Morgen, op de dag van Cuijk, blijven de lopers dichter bij Nijmegen. 's Middags is de intocht op de Via Gladiola

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl