De winkel stortte in tijdens werkzaamheden
NOS Nieuws

Winkel Den Bosch stortte in door oude constructiefout

Het winkelpand dat in februari in het centrum van Den Bosch instortte, is naar beneden gekomen door een constructiefout tijdens een verbouwing in 1992. De gemeente spreekt na uitgebreid onderzoek van een toevallige samenloop van omstandigheden.

Het gebouw aan de Markt stortte in tijdens verbouwingswerkzaamheden. Niemand raakte gewond, wel was de schade groot.

Draagconstructie

Naar nu blijkt is een stalen balk die de vloer van het pand ondersteunde, jarenlang gedragen door een houten tussenwandje in de kelder. De wand was daar niet voor bedoeld, maar de balk steunde er wel op sinds de wand en de balk zijn aangelegd bij een verbouwing in 1992.

De balk zelf zat verstopt boven het plafond en nergens was vastgelegd dat de balk daar was aangelegd. Toen tijdens de verbouwing eerder dit jaar de houten scheidingswand werd weggehaald, hadden de bouwvakkers dan ook geen idee dat de wand een dragende functie had.

Toen de houten wand was weggehaald, leunde de stalen balk alleen nog op de historische keldermuren, die daar niet voor gebouwd waren. De muren stortten in, de balk viel naar beneden en nam een deel van de vloer op de begane grond mee. Daardoor verschoof een belangrijke draagbalk een verdieping hoger en stortte het hele gebouw in.

Ingenieursbureau BouwQ, dat het ongeluk onderzocht, zegt dat de bouwvakkers in februari niets verkeerd hebben gedaan. "Als de scheidingswand die dag niet was weggehaald, was het gebouw waarschijnlijk niet ingestort. Maar het had ook eerder of later kunnen gebeuren. (...) Het was wachten tot het verkeerd zou gaan."

Lessen

De gemeente Den Bosch concludeert na dit onderzoek dat herhaling bij andere historische panden klein is, omdat het instorten een incident was. Toch wil de gemeente kijken hoe eigenaren van zulke panden in de toekomst kunnen worden geholpen bij het waarborgen van de veiligheid als zij willen verbouwen.

"De verantwoordelijkheid voor de veiligheid blijft liggen bij de eigenaar van het pand", zegt wethouder Logister. "Maar wij willen behulpzaam zijn bij het vaststellen van de constructieve veiligheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl