Een Syrische vrouw na een bombardement in Aleppo
NOS Nieuws

Syrische oppositie wil pauze in bombardementen coalitie

Het hoofd van de Syrische oppositie heeft de internationale coalitie tegen IS opgeroepen om tijdelijk te stoppen met bombardementen. De afgelopen dagen zijn er volgens een monitor veel mensen omgekomen bij bombardementen van de coalitie.

Anas al-Abdah, het hoofd van de oppositiegroep, schrijft in een brief aan de ministers van Buitenlandse Zaken van de coalitie dat er eerst onderzoek moet komen voordat de bombardementen kunnen doorgaan. Hij vindt het belangrijk dat er verantwoordelijken worden gevonden voor de "ernstige overtredingen" van het internationaal recht.

Verantwoordelijk

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen er dinsdag 56 burgers om het leven bij een bombardement bij de stad Manbij. Onder de doden zouden ook kinderen zijn.

Minister van Defensie Carter van de VS zegt de meldingen van de doden te zullen bekijken. Hij zegt dat meerdere groepen bombardementen uitvoeren in de regio en dat het daardoor niet vaststaat dat de coalitie verantwoordelijk is voor de burgerdoden.

Abdah zegt dat burgerdoden bij de bombardementen ertoe leiden dat mensen zich aansluiten bij terroristische organisaties. Gisteren riep de oppositie de coalitie nog op tot voorzichtigheid met de aanvallen. Correspondent Sander van Hoorn zegt dat er grote verontwaardiging is in het land over de burgerdoden. "Mensen hier zijn woedend. Dat zie je ook terug op sociale media."

Slachtpartijen

De oppositie zit in een moeilijke positie. Aan de ene kant zijn de coalitie en de oppositie bondgenoten in hun strijd tegen Islamitische Staat. Anderzijds komt de oppositie op voor Syrische burgers.

Van Hoorn vertelt dat de kritiek van de oppositie misschien te maken heeft met hun krimpende invloed. "Ze verliezen grondgebied en de onderhandelingen in Genève gaan nergens naartoe. Daarom profileren ze zich misschien nu wel als beschermer van de mensenrechten van het Syrische volk."

Ook het Vrije Syrische Leger, dat wordt gesteund door het Westen, bekritiseert de coalitie. Zij noemen de bombardementen bij Manbij "schokkende slachtpartijen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl