Een gewonde wordt weggedragen in Aleppo na een luchtaanval
NOS Nieuws

VS onderzoekt onthoofding kind door Syrische oppositiegroep

De Verenigde Staten onderzoekt de onthoofding van een kind in Syrië. Mogelijk waren leden van een oppositiegroep die gesteund wordt door de VS verantwoordelijk voor de oorlogsmisdaad. Ook de oppositiegroepering zelf doet onderzoek naar het incident.

Het slachtoffer was volgens de meeste berichten pas 12 jaar oud. Een filmpje van de onthoofding circuleert op sociale media. Volgens de rebellen in het filmpje maakt de jongen deel uit van een Palestijnse groepering die de regeringstroepen van president Assad steunt.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat de aanvallers leden zijn van de Nour al-Din al-Zinki beweging, een oppositiebeweging die militaire steun krijgt van de VS. Nour al-Din al-Zinki heeft in een verklaring gezegd de gruweldaad te veroordelen. De mannen die erbij betrokken waren zijn opgepakt.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International hebben er al eerder op gewezen dat ook de partijen die tegen IS strijden zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden, maar nog niet eerder werd zo duidelijk ook zij gebruikmaken van de barbaarse methoden waar IS en al-Nusra om bekendstaan.

Niet 12, maar 19?

Wie het slachtoffer precies was en wat zijn leeftijd was, is niet duidelijk. De Palestijnse groepering waar de jongen bij zou hebben gehoord, ontkent dat de jongen een strijder was. Hij zou uit een arme familie komen uit de buurt van Aleppo. Op sociale media wordt door mensen die zich bekenden van de jongen noemden gezegd dat hij geen 12 jaar was, maar ten minste 19. Hij zou een ziekte hebben, waardoor hij niet goed groeide.

Unicef stuurde vandaag een verklaring waarin het doden van kinderen nog eens wordt veroordeeld. Vooral bij de door de VS geleide luchtaanvallen in Manbij, tussen Aleppo en Kobane in, zouden veel kinderen zijn omgekomen. Het gebied is in handen van IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl