De tien maanden oude prins William in 1983 in Australië
NOS Nieuws

Thatcher zette babyfoto's William in tegen kernwapenbetogers

De regering-Thatcher heeft in 1983 babyfoto's van prins William ingezet om de aandacht af te leiden van anti-kernwapenprotesten. Uit vrijgegeven documenten blijkt dat er een persmomentje met de 10 maanden oude troonopvolger werd ingepland om de betogers de wind uit de zeilen te nemen.

In 1983 werd er fel geprotesteerd tegen de komst van Amerikaanse kernraketten naar Groot-Brittannië. Honderdduizenden kwamen daartegen in protest, onder meer door een menselijke keten van ruim 20 kilometer te vormen.

De protesten kwamen voor de regering-Thatcher op een uiterst precair moment in een verkiezingsjaar. Adviseurs waren bang dat de Amerikanen zich zouden bedenken door alle ophef.

Er zal minder aandacht en impact zijn als er een ander nieuwswaardig verhaal is, om het bruut te zeggen een explosie op de Noordzee of een aanslag op de paus, etc. Een vreselijke tragedie.

Woordvoerder Ingham

Omdat de protesten hét verhaal van het Paasweekend dreigden te worden, zocht Thatchers woordvoerder Bernard Ingham naar verhalen die de media zouden kunnen afleiden. "Misschien kunnen we de aantrekkingskracht neutraliseren", schreef Ingham. "Er zal minder aandacht en impact zijn als er een ander nieuwswaardig verhaal is, om het bruut te zeggen een explosie op de Noordzee of een aanslag op de paus, etc. Een vreselijke tragedie."

"Goede Vrijdag zal wel niet meer lukken. Dat is de dag van de protesten en bovendien is er die dag weinig sport", verzuchtte Ingham. "Maar misschien lukt het met beelden van prins William in Australië, voor de avondkranten op Goede Vrijdag of zaterdagochtend."

Wedren

William werd twee weken later inderdaad kort aan de pers getoond bij aankomst in Alice Springs. Kroonprins Charles maakte op dat moment met zijn zoon en zijn vrouw Diana een rondreis van ruim een maand door Australië en Nieuw-Zeeland.

Ingham had ook nog een plan B achter de hand, blijkt uit de nu vrijgegeven documenten: minister van Defensie Heseltine bracht een bezoek aan de Berlijnse Muur. Daarnaast had hij een lijst met suggesties die leuker waren dan demonstreren: "een toertje maken met de auto, voetbal of racen kijken, vissen of een wedren van duiven, whippets of schildpadden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl