De Tesla Model 3
NOS Nieuws

Elon Musk wil mensen hun zelfrijdende Tesla laten delen

Elektrische personenauto's maken is voor Tesla niet genoeg. Topman Elon Musk heeft in een blog de visie van zijn bedrijf voor de komende tien jaar uitgestippeld. Het is de tweede keer dat hij dit doet, tot nu toe kwamen veel van zijn ideeën uit.

Als het aan Musk ligt, kun je straks een zelfrijdende Tesla-auto oproepen wanneer je deze nodig hebt. Eigenaren van wie de auto stilstaat omdat ze aan het werk zijn of vakantie vieren, kunnen hun voertuigen verhuren via een app. Hiermee wordt Tesla een concurrent van onder meer taxi-dienst Uber, die ook aan zelfrijdende auto’s werkt om mensen te vervoeren.

Tesla-baas Elon Musk

Door de blog heen klinkt de visie van Musk als 'wereldverbeteraar'. Hij is van mening dat we moeten overstappen op alternatieve energie-bronnen, anders komt de beschaving in gevaar. Dat hij dit zegt is logisch, wat hij verkoopt apparaten die gebruikmaken van alternatieve energiebronnen.

Tesla beschikt al over functionaliteiten om zelfstandig rond te rijden: de autopilot. Deze veroorzaakte in mei een ongeluk, waarbij de bestuurder om het leven kwam. Musk belooft dat zijn zelfrijdende auto's uiteindelijk tien keer veiliger zijn dan andere auto's. Hij benadrukt wel dat het nog even duurt voordat de auto's de weg op mogen.

Tesla's kunnen nu al semi-zelfstandig rijden, maar de functie is nog niet 100 procent veilig

Ook is het de bedoeling dat er in de toekomst elektrische vrachtwagens en bussen van de band rollen bij Tesla. Musk wekt daarnaast de suggestie dat deze op een gegeven moment mogelijk zelfstandig kunnen rondrijden.

Zonnepanelen

Musk kijkt verder dan alleen voertuigen. Hij is mede-eigenaar van het bedrijf SolarCity, dat zich bezighoudt met de productie van zonnepanelen. Musk wil Tesla en SolarCity samenvoegen. Hij schrijft dat dit nodig is om zijn doel te bereiken: grote delen van daken voorzien van zonnepanelen zodat mensen zelf energie kunnen opslaan.

De plannen van Musk zijn veelbelovend. Als het hem opnieuw lukt om dit alles waar te maken, dan is hij hard op weg om één van de meest succesvolle ondernemers van onze tijd te worden. Maar zijn nog wel een paar hobbels die hij moet nemen.

Tesla heeft momenteel zijn handen vol aan het afleveren van de personenauto’s, waarvan er momenteel te weinig van de band rollen. Daar zou de productie van vrachtwagens en bussen nog eens bij komen. Tegelijkertijd wil hij ‘zonnedaken’ maken, een autodeel-dienst introduceren en de Autopilot-functie verbeteren.

Het is niet onmogelijk, maar de uitdagingen zijn groot. En het zou allemaal in 2026 af moeten zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl