NOS Nieuws

Rivaal Cruz verpest Republikeinse feestje van Donald Trump

Het script voorzag in een jubelende kroning van Mike Pence tot Republikeinse vice-presidentskandidaat, maar het was Ted Cruz die de show leek te stelen. De fans van Donald Trump lieten dat niet gebeuren en zorgden voor het zoveelste luidruchtige rumoer op de partijconventie. De 'hoogtepunten' van afgelopen nacht.

Cruz weigert Trump écht te steunen

Ted Cruz spreekt, maar steunt Trump níet

Het ongemakkelijkste moment van de avond was de toespraak van Trumps voormalige rivaal Ted Cruz. De senator weigerde om Donald Trump te steunen. Dat kwam hem op een hoop boegeroep te staan van boze gedelegeerden.

"Blijf niet thuis in november. Spreek je uit en stem op basis van je geweten. Stem voor de kandidaten die je vertrouwt, die onze vrijheid verdedigen en trouw zijn aan de grondwet", aldus Cruz die Trump daarbij bewust niet noemde.

Het optreden van de senator maakte duidelijk dat de partij nog steeds niet op één lijn zit. De Trump-campagne kende de speech en ging ermee akkoord. De zaal duidelijk niet. Cruz' echtgenote verliet de zaal zelfs met begeleiding omdat ze door Trump-aanhangers werd belaagd.

Later op de avond kwamen er ook teleurgestelde geluiden uit het kamp van de presidentskandidaat. "De beste eenheid die ik vanavond zag, was dat iedereen Cruz uitjoelde vanavond", zei Donald Trump Jr., de zoon van de miljardair, op Fox News.

Running mate Pence pakt Clinton aan

Hoewel Pence overschaduwd werd door Cruz, gaf de conservatieve politicus uit Indiana volgens de Amerikaanse media een degelijke en sympathieke toespraak. "Het is vreemd genoeg een verademing", aldus een politiek verslaggever van The New York Times die daarmee naar het tumultueuze verkiezingsjaar van de Republikeinen verwees.

Pence kreeg de opdracht Trumps imago op te poetsen in het mid-westen van de Verenigde Staten. "Hij heeft een grote persoonlijkheid, een kleurrijke stijl en heel veel charisma. Ik denk dat hij met mij hoopt het ticket in balans te brengen", grapte hij.

'Trump snapt het. Hij is oprecht'

De doorgewinterde politicus pakte ook tegenstander Hillary Clinton aan in zijn toespraak. Hij noemde de Democraat de "minister van de status quo" en iemand die "het symbool is van de gefaalde elite in Washington."

Volgens Pence is een stem voor Clinton een stem voor een derde Obama-termijn. Deze verkiezing is een kwestie van "verandering versus de status quo", aldus de gouverneur.

"Pence moet de conservatieve vleugel binnenboord houden", legt NOS-correspondent Arjen van der Horst uit. "Maar of hij ook onafhankelijke kiezers en democraten in het electorale midden aanspreekt, is zeer de vraag. Want bij die mensen is hij bijzonder impopulair."

De grote Trump-show

Het is gebruikelijk dat de presidentskandidaat tijdens de conventie op de achtergrond blijft. Dat geldt niet voor Trump. Hij is tot nu toe elke dag te zien en ook regelmatig te horen geweest. Maandag kwam hij onverwachts het podium op om z'n vrouw te introduceren. Dinsdag verscheen hij in een videoboodschap waarin hij reageerde op zijn nominatie.

En ook afgelopen nacht stond hij weer pontificaal op het podium, meteen na de toespraak van Cruz. Vanavond is het dan echt zijn avond. Tijdens zijn toespraak zal hij de benoeming officieel accepteren, het moment om te schitteren voor een televisie-publiek dat al jaren vertrouwd is met de media-genieke zakenman en hem nu echt moet leren kennen als politiek leider.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wat doen de Democraten?

Deze conventie is het exclusieve media-moment voor de Republikeinse partij. Normaal gesproken blijft het in deze week dan ook stil aan de kant van de Democraten. Toch liet Hillary Clinton gisteren van zich horen.

Volgens de Amerikaanse media gaf Ted Cruz haar namelijk de slogan waar ze al een poos naar op zoek was: "stem op basis van je geweten". En dat had haar campagne ook snel genoeg door.

In Clintons tweet zat een pagina naar haar website waar kiezers zich kunnen registreren om op Clinton te stemmen. "Het regende gisteren bumperstickers voor Clinton", aldus The New York Times.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl