De politie in Brussel
NOS NieuwsAangepast

Brusselse politie houdt urenlang Iraanse student onder schot

In het centrum van Brussel heeft de politie urenlang een student onder schot gehouden die straling in de Belgische hoofdstad aan het meten was.

Volgens de politie gedroeg de jongeman zich verdacht omdat hij ondanks de hitte een winterjas droeg waaronder draden vandaan kwamen. De politie dacht meteen aan een bomgordel.

De man komt uit Iran en studeert aan de Universiteit van Gent. Hij was voor zijn studie bezig met metingen van straling van mobiele telefoons op plaatsen in Brussel waar wifi is. Maar tijdens de politieactie liet hij daarover niets los omdat hij niet begreep wat er mis was, zegt de universiteit. "De student heeft de risicogevoeligheid in Brussel behoorlijk fout ingeschat."

Draden

Een bewaker van een beveiligingsfirma merkte hem op en sloeg alarm. De politie en militairen rukten uit en de omgeving van het Muntplein werd afgezet. Het openbaar vervoer werd stilgelegd en de man werd urenlang onder schot gehouden.

Op foto's op Twitter was te zien hoe de student met de handen op het hoofd op zijn knieën zat. Ook stuurde de explosieven-opruimingsdienst een robot op hem af. "Voorzichtigheid was geboden omdat hij zich verdacht gedroeg en een bomgordel leek te hebben."

Vergoeding

De Brusselse politie heeft de student meegenomen voor verhoor. Het OM wordt ingeschakeld om te vertellen welke procedure er in dit geval gevolgd moet worden.

De politiewoordvoerder kondigde alvast aan dat de student alle kosten moet betalen voor de hele politieoperatie in de stad. In dat geval wordt volgens hem ook contact gezocht met de Universiteit van Gent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl