Een Servische vrachtwagenchauffeur
NOS Nieuws

Oost-Europa baalt van plannen voor werken in West-Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

  • Thomas Spekschoor

    Correspondent Europa

De Europese Commissie ligt op ramkoers met Oost-Europa over regels rond arbeidsmigranten. Tien Oost-Europese landen verzetten zich tegen plannen uit Brussel om die regels aan te passen en trokken een zogenoemde gele kaart. De Europese Commissie moest de plannen daardoor heroverwegen, maar zet ze nu toch gewoon door.

Brussel wil dat mensen die tijdelijk in het buitenland werken evenveel verdienen als hun collega's, ook als ze in hun eigen land gewend zijn aan veel lagere lonen. Zo zou een Roemeense vrachtwagenchauffeur die tijdelijk in Nederland werkt, bij invoering van de nieuwe regels gebonden zijn aan de Nederlandse cao-lonen en toeslagen. Hij verdient dan veel meer dan nu het geval is.

Misstanden

Terecht, vinden de meeste Nederlandse Europarlementariërs. De huidige regels leiden volgens hen tot veel misstanden. "Een Roemeense chauffeur tekent bijvoorbeeld een contract bij een Slowaaks bedrijf en werkt vervolgens in West-Europa, soms maanden achter elkaar", zegt PvdA'er Agnes Jongerius. "Hij krijgt betaald volgens Slowaakse arbeidsvoorwaarden. Dat is echt uitbuiting en oneerlijke concurrentie met bedrijven die het wel eerlijk doen."

Maar in Oost-Europa zijn ze minder blij met aanpassing van de regels. In het Europees Parlement vrezen leden uit Oost-Europese landen dat hun landgenoten geen kans meer krijgen in West-Europa als werkgevers daar hen ineens veel meer moeten betalen.

Spanningen

Ook zijn ze bang voor meer regeldruk. Nu is een Pool die maar een paar maanden in Nederland werkt, gebonden aan de Poolse arbeidsvoorwaarden. Straks is hij gebonden aan Nederlandse voorwaarden die hij helemaal niet kent en moet hij zich daarnaast ook nog aan de Poolse voorwaarden houden.

De regels rond arbeidsmigranten veroorzaken al een tijdje grote spanningen in Europa. De Franse premier Valls zei deze maand zelfs dat hij de huidige regels gaat negeren, als ze niet worden aangepast. Volgens hem is er op dit moment oneerlijke concurrentie tussen Franse werknemers en werknemers uit Oost-Europa. Dat zou leiden tot steeds lagere lonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl