Jarenlange straffen voor oplichters beleggingsfonds Centurion
Drie kopstukken achter beleggingsfonds Centurion zijn veroordeeld tot jarenlange onvoorwaardelijke celstraffen. De drie hebben zo'n 600 beleggers voor 26 miljoen euro opgelicht, aldus de rechtbank in Almelo. Verder hebben ze zich schuldig gemaakt aan structureel witwassen, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte.
Ook oordeelde de rechter dat de namen van de drie voluit genoemd moeten worden in het vonnis. "Daarmee wil de rechtbank het publiek waarschuwen voor de drie mannen", aldus een woordvoerder van de rechtbank. "De rechtbank neemt het de drie zeer kwalijk dat ze op geraffineerde wijze het vertrouwen van nietsvermoedende beleggers hebben misbruikt."
Voormalig Centurion-directeur Patrick de Rijk moet vier jaar de cel in van de rechter. Zijn compagnons Charles van Eck en Ferdinand Snijtsheuvel drie jaar, maar hun straffen zijn deels voorwaardelijk.
Piramidespel
Via beleggingsfonds Centurion wist het drietal zo'n 600 beleggers te verleiden om te investeren in vakantievilla's in Costa Rica. In werkelijkheid werd het geld amper gebruikt om in Costa Rica iets van de grond te krijgen.
Het drietal gebruikte de inleg voor zelfverrijking en om er andere beleggers zogenaamd rendement mee uit te betalen. Daarmee leek het nog het meest op een piramidespel waarbij beleggers betaald krijgen met de inleg van nieuwe deelnemers.
De gedupeerden, verenigd in de Stichting Beleggersbelangen Centurion, hadden een schadeclaim ingediend. Maar de rechtbank oordeelde dat dat te ingewikkeld was om in deze strafzaak mee te nemen. De gedupeerden zullen een civiele zaak moeten beginnen.