Een simkaart
NOS Nieuws

Belgische anti-terreurmaatregel: verbod op anonieme simkaart

Het is straks niet meer mogelijk om in België een anonieme simkaart te kopen. Het Belgische parlement stemt vandaag over een wet die identificatie bij aanschaf verplicht, schrijft de VRT.

Op die manier hopen opsporingsdiensten in de toekomst makkelijker de identiteit van de mensen die zo'n kaart gebruiken te kunnen achterhalen. De regering zegt dat de simkaarten in trek zijn bij criminelen en terroristen.

Andere groepen, zoals journalisten, kunnen de dupe worden van een verbod. Zij gebruiken een niet-geregistreerde simkaart om anoniemer met bronnen te kunnen communiceren.

Makkelijker volgen

De wet komt er in het kader van anti-terreurmaatregelen. De politie mag binnenkort ook mensen via camera's volgen zonder dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt. Het zou alleen gelden voor personen die voorkomen in terrorismedossiers.

Ten slotte gaat de politie op grotere schaal dan nu bodycams gebruiken.

Privacy

De maatregelen roepen vragen op over de privacy van burgers. De regering benadrukt dat die is gewaarborgd. Volgens NOS-correspondent Joris van Poppel is er weinig kritiek geweest op de nieuwe regels, die al voor de aanslagen in Brussel zijn bedacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl