Dit zou de jongen zijn die gisteravond mensen aanviel in de trein bij Würzburg
NOS Nieuws

Twijfel over afkomst aanvaller Würzburg

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de dader van de aanval gisteren in het Duitse Würzburg niet uit Afghanistan komt, maar uit Pakistan. Ook over zijn naam en leeftijd bestaat twijfel. Onderzoekers proberen nu de precieze achtergrond van de dader te achterhalen.

Bij de aanval viel de man passagiers aan met een bijl en een mes. Er raakten vijf mensen gewond. Volgens de laatste berichten liggen twee van hen nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. De dader werd door de politie doodgeschoten.

Te oud

De dader was in Duitsland geregistreerd als Afghaan, maar in zijn kamer zijn Pakistaanse documenten gevonden. Een spraakanalyse van zijn videoboodschap wijst erop dat hij weleens over zijn afkomst gelogen zou kunnen hebben.

In de video spreekt hij Pashtu, een taal die vooral in het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan wordt gesproken. Hij gebruikt bij sommige woorden de Pakistaanse variant.

Ook over zijn naam en leeftijd is onduidelijkheid. In de videoboodschap wordt hij Mohammed Riyad genoemd, terwijl hij geregistreerd staat als Riaz Khan Ahmadzai. Hij zou er daarnaast veel te oud uitzien voor een 17-jarige, zijn aangegeven leeftijd.

Gezinshereniging

Ook de directeur van de inlichtingendienst, Georg Maaßen, twijfelt aan de identiteit die de dader heeft opgegeven. Het komt vaker voor dat asielzoekers een valse identiteit opgeven, vertelde hij vanochtend in het ARD Morgenmagazine.

Hij voegde eraan toe dat dat op zich nog geen indicatie is dat iemand een ‘terroristische achtergrond’ heeft. Maaßen waarschuwt voor een algemene verdenking van vluchtelingen.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière bevestigt de twijfels over de identiteit, maar gaat er nog steeds van uit dat Ahmadzai uit Afghanistan komt. Een aanwijzing daarvoor is volgens hem dat de dader een verzoek tot gezinshereniging met familie uit Afghanistan heeft ingediend.

Connectie IS

Het onderzoek richt zich op dit moment ook nog op de connectie tussen Ahmadzai en IS. De Maizière zegt dat de man door IS 'opgejut' is, maar hij denkt niet dat hij een directe opdracht heeft gekregen, ook omdat daar in de videoboodschap geen aanwijzingen voor gegeven worden.

Het terreurgevaar in Duitsland schat hij hoog in. Duitsers moeten rekening houden met aanslagen door ‘lone wolves’. Er zijn volgens de minister ook aanwijzingen dat er vluchtelingen met connecties met het internationaal terrorisme zijn.

Veel van die aanwijzingen zijn al ontkracht, naar sommige loopt nog een onderzoek. "Je kunt niet zeggen dat er tussen vluchtelingen en terrorisme geen band bestaat, maar die is nu niet groter geworden." Ook De Maizière waarschuwde voor een algemene negatieve opinie over vluchtelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl