Premier May ontving minister Kerry gisteren in Downing Street
NOS Nieuws

Geen Brits voorzitterschap EU in 2017

Het Verenigd Koninkrijk ziet af van het voorzitterschap van de Europese Unie in de tweede helft van volgend jaar. Premier May heeft dat laten weten aan president Tusk van de Europese Raad. De Britse regering wil het voorzitterschap niet op zich nemen in verband met de voorbereidingen voor het vertrek uit de EU.

Het kantoor van de Britse premier maakte dat bekend voor het eerste bezoek van Theresa May aan bondskanselier Merkel. Morgen is May te gast bij president Hollande in Parijs.

De Belgische regering liep vorige week vooruit op het Britse besluit, door aan te bieden het Britse voorzitterschap in juli 2017 over te nemen. Mogelijk wordt het voorzitterschap van de landen die na het Verenigd Koninkrijk aan de beurt zijn met een half jaar vervroegd.

Brexit

Een woordvoerder van Downing Street zei dat May gisteren Tusk heeft meegedeeld dat de Britten zich willen concentreren op de onderhandelingen op een vertrek uit de unie. May wil een zorgvuldige voorbereiding voordat het formele verzoek wordt ingediend voor de brexit. Tusk beloofde May dat de EU zal meewerken aan een goed verloop van de Britse uittreding.

May denkt dat de formele brexit-onderhandelingen niet voor het eind van volgend jaar zullen beginnen. Londen zal het formele uittredingsverzoek pas doen na uitgebreid overleg met de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland. Ook het Britse bedrijfsleven zal worden geraadpleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl