NOS Nieuws

Wilders op Republikeinse conventie: Europa in oorlog

PVV-leider Geert Wilders heeft een toespraak gehouden bij een Gays for Trump-evenement op de Republikeinse conventie in Cleveland. Hij was met onder anderen de rechtse politiek commentator Pamela Geller en de eveneens rechtse journalist Milo Yiannopoulos een van de sprekers op de bijeenkomst. Yiannopoulos werd juist vandaag van Twitter afgegooid, omdat hij zijn volgers had opgeroepen om de zwarte actrice Leslie Jones te pesten.

Wilders zei dat Europa in een staat van oorlog is. "Europa wordt wekelijks, dagelijks getroffen door terreuraanslagen en dit wordt alleen maar erger", zei hij. Hij verwees naar de bijlaanval van maandagavond in een trein in Beieren en de aanslag in Nice. Ook haalde hij de aanslag in een nachtclub in Orlando aan.

Geller en Wilders spraken in 2010 eerder samen op een demonstratie tegen een islamitisch gebedscentrum in de buurt van Ground Zero. Ze is een grote fan van Wilders en heeft in het verleden ook geld voor hem ingezameld. Vorig jaar waren ze samen bij een expositie van Mohammed-cartoons in Texas, die door extremisten werd aangevallen.

Syriëgangers

In zijn toespraak sprak Wilders ergernis uit over de Nederlandse regering die volgens hem jihadgangers toestaat uit Syrië terug te keren. Hij zei dat slechts vijf van de vijftig teruggekeerde Syriëgangers op dit moment vastzitten. 45 van hen lopen volgens hem "vrij op straat" en zitten in een "stomme herintegratiecursus van de regering".

Europese regeringsleiders verweet Wilders zwak regeringsbeleid. Hij noemde hen "Chamberlains in plaats van Churchills" die "miljoenen islamitische immigranten toelaten zonder te eisen dat zij integreren".

De PVV-leider stelde de islam gelijk aan de sharia. "Wie islam zaait, zal sharia-wetgeving oogsten", zei hij.

Donald Trump werd op de tweede dag van de conventie genomineerd als de Republikeinse kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die houdt morgen zijn toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl