NOS Nieuws

Turkse economie krijgt steuntje in rug van centrale bank

De Turkse centrale bank neemt maatregelen zodat het goedkoper wordt voor Turken om geld te lenen. Dat doen ze door een belangrijk rentetarief opnieuw te verlagen.

Daarmee reageert de centrale bank deels op de wensen van president Erdogan. Die ziet graag dat alle rentes worden verlaagd, zodat de binnenlandse consumptie aantrekt. Maar zover gaat de centrale bank niet. Andere rentes liet hij ongewijzigd.

Na de mislukte couppoging van vrijdag maakte de Turkse Centrale Bank al bekend er alles aan te doen om de financiële stabiliteit te beschermen. Zo levert de organisatie ongelimiteerd geld aan de banken. En door het verlagen van een rentetarief hopen ze dat de Turken nu makkelijker geld lenen.

Of dat gaat lukken is de vraag. Oxford Economics voorspelt dat het consumentenvertrouwen in Turkije een flinke klap krijgt door de politieke instabiliteit. Turken zouden somber gestemd zijn op dit moment.

Buitenlanders

Maar er zijn meer problemen voor de Turkse economie. Want die is sterk afhankelijk van buitenlandse investeerders. Door de politieke onrust (ook al in de maanden voor de couppoging) kiezen investeerders eerder voor andere landen of houden ze de hand op de knip.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd al 53 procent minder geïnvesteerd door buitenlanders dan een jaar eerder. Of er nog meer buitenlandse investeerders weglopen na vrijdag, moet nog blijken.

De mislukte staatsgreep heeft ook op een andere manier invloed. Zo heeft president Erdogan na het weekend meteen 1500 medewerkers van het ministerie van Financiën ontslagen, meldt het persbureau Reuters.

Als gevolg zullen beleidsmakers zich de komende tijd waarschijnlijk vooral richten op het ondersteunen van de politieke agenda van de president, zeker met het oog op mogelijk vervroegde verkiezingen, en minder op het hervormen van de economie. En dus ook minder op het herstellen van de negatieve balans en het verkleinen van de afhankelijkheid van buitenlandse investeerders.

Dollar vs Lira

Nadat vrijdagnacht bekend werd dat er een coup bezig was viel de Turkse munt, de lira, naar het laagste punt sinds 2008 ten opzichte van de dollar. Wel is die koers na het weekend weer een beetje opgeklommen. Ook is het effect van een waardedaling van de lira op de Turkse economie relatief wat minder groot, doordat veel burgers en bedrijven hun spaargeld in dollars beleggen in plaats van hun eigen munt.

Toeristen blijven weg

Door de aanslagen, politieke onrust en het aanhoudende vluchtelingenprobleem van de afgelopen tijd kiezen al steeds minder toeristen voor Turkije als vakantieland. De meest recente cijfers zijn nog van voor de aanslag op het vliegveld in Istanbul. In mei dit jaar kwamen er 23 procent minder toeristen naar Turkije dan in het jaar ervoor.

Dat is problematisch, want toerisme is een vitaal onderdeel van de Turkse economie. De overheid geeft flink meer geld uit dan er binnenkomt, en toeristen zijn juist een belangrijk middel om die negatieve balans te verkleinen.

Maar het ziet er somber uit. Al voor de couppoging schatte Oxofrd Economics onlangs dat die balans negatiever wordt doordat het toerisme niet aantrekt. Het bureau gaat nu uit van een tekort van 5 procent van het bruto binnenlands product, in plaats van 4,2 procent. Door mislukte staatsgreep van vrijdag en de onrust die er nu uit voortkomt, is de kans dat het land meer vakantiegangers zal trekken alleen maar kleiner geworden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl