Derde week van juli, de 'Swan Uppers' varen weer op de Theems

In Groot-Brittannië is de jaarlijkse zwanentelling weer begonnen. David Barber, de koninklijke zwanenteller, brengt in kaart hoeveel jonge zwaantjes er dit jaar zijn geboren aan de oevers van de Theems.

Vijf dagen lang trekt Barber met zijn bemanning in traditionele roeiboten en in een kleurrijk uniform over de rivier om zwanen te spotten. "All up!", wordt geroepen als een van de zogenoemde Swan Uppers een zwanengezin spot.

"Iedere familie die we tegenkomen, wordt omsingeld door de zes roeiboten", zegt Barber tegen The Telegraph. "We lokken ze met brood naar ons toe en halen ze uit het water. Aan wal wegen we ze, meten we ze en controleren we ze op eventuele verwondingen." Vervolgens krijgen de jonge zwaantjes een ring om hun poot.

  • Hollandse Hoogte
    David Barber met een meisje dat aan de kant stond te kijken
  • Reuters
    Koninklijke zwanenteller David Barber
  • Reuters
    Niet alle zwaantjes hebben er evenveel zin in
  • Hollandse Hoogte
    Gespot!
  • Reuters
    Aan de kant worden de zwanen onderzocht
  • Reuters
    Roeiboten met de 'Swan Uppers'
  • Reuters
  • Hollandse Hoogte
    Een zwanengezin wordt ingesloten door de roeiboten

Al een eeuwigheid worden zwanen in de Theems geteld, ieder jaar in de derde week van juli. Het traditionele Swan Upping dateert uit de twaalfde eeuw toen de regerende koning bepaalde dat alle ongemerkte zwanen in open water eigendom van het staatshoofd zijn. Daarom wordt, nog steeds, jaarlijks bijgehouden hoeveel zwanen er op de Theems zijn.

Zwanen werden in de twaalfde eeuw gezien als een delicatesse. Het gevogelte werd vaak opgediend tijdens koninklijke feestmalen. De koninklijke claim op de dieren moest ervoor zorgen dat 'gewone burgers' van de watervogels afbleven.

Tegenwoordig kan koningin Elizabeth dus aanspraak maken op de zwanen, al is dat vooral folklore.

Populatie

Overigens gaat het volgens Barber niet zo goed met de zwanenpopulatie in de Theems. Vorig jaar telden de spotters 83 jonge zwaantjes tegenover 120 in 2014. Barber zegt dat het leven voor de dieren in de rivier steeds moeilijker wordt vanwege de toename van het vaarverkeer, dat zorgt voor meer vervuiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl