Laura Hansen voor de Koerdische tv
NOS Nieuws

Laura Hansen liet gewonde echtgenoot achter bij vlucht voor IS

De Nederlandse Laura Hansen die vorige week met haar twee kinderen Mosul in IS-gebied ontvluchtte, liet haar gewonde Palestijns-Nederlandse man achter tijdens de vlucht. Tegen de Koerdische Peshmerga-strijders die haar hielpen en opvingen zei ze dat haar man lid was van IS en "slecht was".

Dat heeft de Koerdische generaal Bahram Arif Yassin gezegd tegen de Nederlandse journalist Judit Neurink. Hij voert het commando aan de frontlinie met IS.

Peshmerga's bij een checkpoint dachten aanvankelijk dat er een zelfmoordterrorist aankwam. Maar in de witte auto zaten Laura Hansen en haar familie. Tussen de gevechtslinies stapten ze uit en lieten een witte vlag zien, waarna vanuit IS-gebied het vuur op hen werd geopend. De man van Laura Hansen raakte daarbij gewond.

Aanslagen plegen

Van Koerdische zijde werd het vuur beantwoord met mortiergranaten. Tijdens het vuurgevecht kon Laura met haar kinderen de oversteek maken naar Koerdisch gebied. Het oudste kind van Laura, Iman, raakte gewond aan het hoofd door rondvliegende granaatscherven. Haar echtgenoot keerde terug naar IS-gebied.

Hansen vertelde de Peshmerga's wie de man was en zij vroegen of hij niet mee moest. "Hij is een slecht mens, hij is lid van IS, laat hem achter", antwoordde Laura. Zonder haar man had Laura niet weg kunnen komen uit Mosul. Vrouwen kunnen alleen onder begeleiding van hun man reizen.

Waarom de echtgenoot terugging naar IS-gebied is onduidelijk. Doorgaans worden deserterende IS-leden geëxecuteerd. Journalist Judit Neurink zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het zou kunnen zijn dat hij "een opdracht had om naar Europa te gaan om aanslagen te plegen".

Gehersenspoeld

Laura reisde vorig jaar september met haar man naar het Midden-Oosten. Tegen een Koerdisch televisiestation zei ze eerder dat haar man haar had verteld dat ze daar op vakantie gingen en geld zouden gaan brengen naar vluchtelingen. Ook zei ze toen dat ze door haar vader geholpen was met vluchten uit IS-gebied.

Haar moeder zei dat haar dochter door haar man gehersenspoeld was. Volgens de buren van Laura werd ze ook al in Nederland mishandeld. Laura wordt ruim een week na haar vlucht nog steeds verhoord door de Koerdische veiligheidsdiensten.

De man van Laura raakte gewond tijdens de vlucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl