Mr. Probz
NOS Nieuws

Mr. Probz woedend over aanhouding

Rapper en singer-songwriter Mr. Probz is boos op de Amsterdamse politie. De artiest schrijft op zijn Facebook- en Instagramaccount dat hij gisteravond "voor de zoveelste keer" zonder enige reden door de politie is staande gehouden. De agent die hem langs de kant van de weg zette, zou hebben gezegd dat de zanger in een auto reed, een Audi RS7, die 'te opvallend' was.

De 32-jarige artiest stelt dat de agent die hem aanhield tegen hem zei: "Het stereotype maak jij gewoon helemaal af." Hij werd verzocht achter de agenten aan te rijden voor een controle, maar weigerde dat omdat hij geen overtredingen had begaan en de agent hem desgevraagd geen reden kon geven voor de controle.

Uiteindelijk belandde de zanger op het politiebureau en moest zijn advocaat eraan te pas komen om de "doodlopende discussie" en "pingpong wedstrijd" met de agent die hem aanhield te beslechten. De artiest kon uiteindelijk vertrekken, maar wel met een bekeuring op zak voor het niet opvolgen van een vordering.

Volgens de Amsterdamse politie ging het om een algemene verkeerscontrole op de Bergwijkdreef in Diemen, en werden ook andere voertuigen naar de controleplek geleid. Mr. Probz weigerde de aanwijzingen van de agent te volgen, ook nadat "hem was uitgelegd dat hij aangehouden zou worden als hij niet zou meewerken".

Huidskleur

Na rapper Typhoon en voetballer Kenneth Vermeer is Mr. Probz de derde bekende Nederlander in twee maanden tijd die stelt puur op basis van huidskleur, ofwel door etnisch profileren, door de politie staande te zijn gehouden.

Op zijn Facebookpagina schrijft Mr. Probz: "Dat ik een opvallende auto rijd, mag geen reden zijn om mij aan te houden, iets wat inmiddels zeer frequent voorkomt. Daarnaast overheerst bij mij nu het gevoel dat ik weer kon gaan op basis van bekendheid. Er zullen dus genoeg andere mensen zijn die een veel minder 'prettige' behandeling (zullen) krijgen op basis van stereotypering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl