Thuiszorginstelling Solace morgen waarschijnlijk failliet
De Twentse thuiszorgorganisatie Solace, met zo'n 3500 cliënten en 225 medewerkers, wordt morgen waarschijnlijk failliet verklaard. Het bedrijf heeft grote schulden bij onder meer de Belastingdienst, waardoor het zijn rekeningen niet meer kan betalen.
Volgens directeur Trees Zwienenberg is het nog niet helemaal zeker dat de rechter morgen een faillissement uitspreekt. "Maar het staat er slecht voor."
Van zeven naar twee uur hulp
Net zoals bij veel andere thuiszorginstellingen begonnen de problemen voor Solace toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de financiering van de thuiszorg.
Zwienenberg: "In 2015 zijn de veertien gemeenten waar wij zorg aan leveren fors gaan bezuinigen. Alle cliënten kregen vanaf toen nog maar twee uur thuishulp per week, terwijl dat eerst vaak zes of zeven uur was. Daardoor daalde onze omzet in een jaar met vijftig procent, maar we hielden grotendeels dezelfde lasten."
"Het systeem klopt niet. Gemeenten moeten realistischer indiceren; je kunt niet alle cliënten over een kam scheren en ze allemaal maar twee uur hulp geven. Zware cliënten zijn zo de dupe."
De Centrale Raad van Beroep was het daarmee eens. Die besloot onlangs dat gemeenten de hulp moeten leveren die nodig is. Ze mogen niet zeggen dat ze er te weinig geld voor hebben of dat huishoudelijke hulp niet onder de wet valt.
Maar volgens Zwienenberg heeft die uitspraak nog niet geholpen. "Gemeenten zeggen steeds dat ze 'zich nog moeten beraden' over de uitspraak."
Vakantiegeld
Volgens Zwienenberg zou het hebben geholpen als Solace nog wat extra tijd had gekregen, zodat gemeenten misschien met een oplossing hadden kunnen komen.
"Om die extra tijd te winnen hadden we het vakantiegeld in termijnen willen uitbetalen. Alle medewerkers waren daarmee akkoord, op twaalf na. Die stapten naar de FNV, en vervolgens waren 38 medewerkers én de vakbond niet akkoord."
Volgens de FNV had het later uitbetalen van vakantiegeld niet geholpen. "De problemen liggen veel dieper", zegt Sarah Dobbe van de vakbond. "De afgelopen weken kregen we signalen dat veel cliënten van Solace werden overgeschreven naar een andere thuiszorgorganisatie, Bions. De medewerkers blijven achter, in een failliete bv. Zij raken hun baan kwijt en moeten dus opnieuw solliciteren, bijvoorbeeld bij Bions. Vooral de oudere werknemers beginnen dan weer in een lagere schaal met een lager loon voor hetzelfde werk."
Zwienenberg noemt het "onzin" dat cliënten worden overgeschreven. "Ja, cliënten stappen soms zelf over, maar dat gebeurt wel vaker."