Baumers naam staat op alle voorbeelddocumenten van Google
NOS Nieuws

Had Google haar naam maar gegoogeld

"Waarom staat jouw naam op alle documenten van mijn man?" en "Heb jij mijn Google-account gehackt om jouw cv toe te voegen?" Dit zijn twee voorbeelden van vragen die Casey Baumer bijna elke dag kreeg.

Baumers naam stond standaard als 'dummy-naam' op elk voorbeelddocument van Google, maar veel mensen snapten dat niet.

Google koos de naam Casey Baumer om uniek te zijn

De naam stond bovenaan in voorbeeld-cv's, of op de eerste pagina van voorbeeld-projecten om te laten zien hoe een document het beste kon worden ingevuld. Op het cv-document stond bijvoorbeeld Baumers naam, gevolgd door 'haar' beroep en een onrealistisch adres. Onder de volgende tussenkopjes stonden Latijnse woorden.

Een woordvoerder van Google zei dat ze voor deze naam hadden gekozen om uniek te zijn. "We wilden eens een andere naam dan John Smith of Jane gebruiken bovenaan een document om creatief te zijn." Alleen hadden ze daarbij waarschijnlijk niet verwacht dat Baumer boze berichten zou krijgen.

Twee jaar lang ontving Baumer de aparte berichten. "Hoe kan het dat jouw cv in mijn Google Docs staat?", vroeg iemand haar in een bericht op Facebook. "Ben jij dit? Ik zie jouw documenten opeens op mijn school-account staan", zei iemand anders.

Sommige berichten vond Baumer nog wel grappig, maar ze kreeg ook agressieve berichten. Ook besloot iemand om een fictief boek over haar te schrijven.

Oproep

"Als je de documenten daadwerkelijk leest, zie je dat ze niet echt zijn", zegt Baumer. "Maar mensen lezen het blijkbaar niet!" Baumer plaatste een oproep op Facebook met de vraag of iemand haar kon helpen om de naam op de documenten te veranderen.

Inmiddels heeft Google Baumers naam op de sjablonen veranderd. Er staat nu your name (jouw naam).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl