Een ARM-processor in een product van HP
NOS Nieuws

Japanse telecomgigant koopt het bedrijf achter de chip in je telefoon

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

  • Joost Schellevis

    Techredacteur

De Japanse telecom- en internetgigant SoftBank neemt het Britse ARM voor bijna 29 miljard euro over. De in het Verenigd Koninkrijk ontworpen computerchips zitten onder meer in veel telefoons en tablets.

Wat Intel is op de markt voor chips in computers en laptops, is ARM op het gebied van chips in kleinere apparaten. ARM produceert zelf geen chips, maar ontwerpt ze; bedrijven als Qualcomm en Samsung maken die ontwerpen vervolgens. Door ARM ontworpen chips zitten onder meer in de nieuwste iPhone- en Samsung-modellen.

Internet der dingen

Chips die door ARM zijn ontworpen zitten in veel telefoons, maar zijn zuinige chips zitten ook in andere apparatuur die met weinig stroom af moet kunnen: denk bijvoorbeeld aan routers, printers of slimme apparatuur voor het internet der dingen.

Volgens de Financial Times is dat laatste de reden dat Softbank zo geïnteresseerd is in ARM. Het internet der dingen is een term voor bijvoorbeeld slimme koelkasten, deursloten en thermostaten die met internet en met elkaar kunnen communiceren.

Investeringen

Volgens persbureau Reuters is Softbank van plan om het management aan te laten blijven, het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk te houden en het aantal medewerkers in dat land bovendien te verdubbelen.

SoftBank is een in Europa onbekende maar grote speler op de internet- en telecommarkt. Zo zit het bedrijf achter de Amerikaanse telecomprovider Sprint Nextel, maar heeft het ook een aandeel in de Chinese handelssite Alibaba.

Het is de eerste grote deal met een Brits bedrijf sinds de Britten vorige maand in een referendum aangaven uit de Europese Unie te willen stappen. Ook is het met een overnamesom van tegen de 29 miljard euro de grootste overname die SoftBank ooit heeft gedaan, evenals een van de grootste overnames in Europa ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl