Het gastgezin van Ineke Maas en Ben Ronbaut
NOS Nieuws

Ruim 20 jaar bij hetzelfde gastgezin tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Als klein meisje zat Ineke Maas al op de stoep, met limonade in haar hand, te kijken naar de binnenkomst van de wandelaars in Nijmegen. Ze kreeg er altijd een warm en prettig gevoel bij en zo werd haar liefde voor het wandelevenement elk jaar een beetje groter.

"Als ik later groot ben, dan ga ik de Vierdaagse lopen", had ze zichzelf voorgenomen. Haar ouders geloofden niet dat ze in staat was de grote afstanden af te leggen en verboden haar om mee te doen. Totdat ze op haar zestiende, in 1958, eindelijk haar zin kreeg en voor het eerst aan de start verscheen.

We bellen elkaar tijdens speciale momenten en komen bij elkaar over de vloer.

Ineke Maas

Nu, bijna zestig jaar later, kun je Maas (73) gerust een Vierdaagse-veteraan noemen. Ze loopt deze week voor de 55e keer mee en neemt ook weer haar intrek bij de Nijmeegse familie Janssen Lok. Daar komen Maas en haar man al 24 jaar.

Ben Ronbaut, Inekes partner, ontdekte het adres begin jaren 90. "Hij heeft toen meteen gebeld en een afspraak gemaakt", zegt ze. "Het beviel ons zo goed, dat we nog steeds ieder jaar naar hen toe gaan. We bellen elkaar tijdens speciale momenten, komen bij elkaar over de vloer en zijn zelfs bij elkaar op kraambezoek en bij de bruiloft van een van de kinderen geweest."

Vast schema

In en rond Nijmegen stellen ieder jaar tal van gezinnen een kamer of bijgebouw beschikbaar aan lopers. Sites als vierdaagsebed.nl en de lokale VVV koppelen vraag en aanbod.

Het verblijf van Maas en Ronbaut in Nijmegen verloopt volgens een vast stramien. "Als we aankomen, pakken we de auto uit en gaan we met de familie koffie drinken en bijkletsen. Daarna nemen we de fiets om naar de Wedren te gaan en onze startkaarten op te halen en oude bekenden te groeten. 's Avonds eten we altijd samen", vertelt Maas.

"In de vroege ochtend, voor de start, ontbijt ik samen met Ben. We doen dan heel zachtjes, zodat de familie ons niet weg hoort gaan. Alles kan en mag hier, het is allemaal heel ontspannen en gezellig."

Samen lopen ze al 24 jaar de Nijmeegse Vierdaagse

Maas en Ronbaut hebben een 'Vierdaagse-relatie': ze leerden elkaar kennen tijdens een wandelvakantie en lopen al meer dan twintig jaar samen. "Tijdens de Vierdaagse is het tussen ons echt opgebloeid", zegt Maas.

Ook de komende jaren zijn ze in Nijmegen van de partij, zegt haar partner. "Het is eigenlijk heel romantisch en uniek. Ineke is een lot uit de loterij en we hopen dat we nog lang samen de Vierdaagse kunnen blijven lopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl