De zonnebloem is het symbool van de herdenking
NOS Nieuws

MH17-herdenking: durf de zon weer toe te laten

Onder de rook van Schiphol, in Vijfhuizen, hebben ongeveer 800 nabestaanden de 298 slachtoffers van de ramp met de MH17 herdacht.

Ook premier Rutte was bij de herdenking. Hij zat achter in de zaal en sprak zelf niet.

De aanwezigen kwamen de zaal binnen langs een groot kunstwerk van zonnebloemen. De zonnebloem is het symbool geworden van de herdenking, als herinnering aan het veld waar de brokstukken van het toestel neerkwamen.

"Het valt niet mee om de zonnestralen weer op te vangen"

In een snikhete zaal droegen enkele nabestaanden een gedicht voor en er werd gezongen door een gospelkoor. Familieleden lazen zelf de namen voor van degenen die ze bij de ramp verloren. Eén vrouw moest maar liefst zes namen voorlezen van haar kinderen en kleinkinderen. Dat kwam hard binnen in de zaal.

De namen waren ook te zien op grote schermen, samen met foto's van de slachtoffers. Het waren vaak vrolijke foto's.

Evert van Zijtveld van de Stichting Vliegramp MH17 riep de nabestaanden op door te gaan met hun leven. "Durf de zon weer toe te laten. Stel je ervoor open", zei hij.

Ook was er een spreekster van de stichting SLM-ramp aanwezig die tegen de aanwezigen vertelde dat onderlinge steun enorm helpt. "Aanwezigen herdenken hun eigen geliefde, maar zijn ook lotgenoten", zei ze.

De stichting werd opgericht na de ramp met een toestel van SLM in Suriname op 7 juni 1989. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven, voornamelijk Surinamers en Nederlanders. Ook waren er veel voetballers aan boord van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname zou meespelen in een voetbaltoernooi.

Stilte

Om tien voor half vier, het moment waarop het radiocontact met het vliegtuig twee jaar geleden verloren ging, werd een minuut stilte gehouden.

In Hilversum, waar vijftien van de slachtoffers woonden, werden de kerkklokken om tien voor half vier geluid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl