NOS Wielrennen

Etappe 14: gaat de storm liggen in het peloton?

Routekaartje veertiende Touretappe

Na de waanzin van de Mont Ventoux, de afschuwelijke gebeurtenissen in Nice en de voor de Nederlanders buitengewoon succesvol verlopen individuele tijdrit, staat er voor vandaag een op papier rustige etappe op het programma.

Saai? Nee, hoor. NOS-commentator Danny Nelissen verwacht spektakel in de finale.

Na zijn uitstekende tijdrit van gisteren stapt Bauke Mollema vandaag als de nummer twee van het klassement op in Montélimar. Hoe groot is zijn glimlach?

"Gigantisch. Daar is hij gisteren al mee naar bed gegaan, geloof me. Ik durf te zeggen dat hij deze Tour op het podium gaat rijden. Hij kan nu gaan verdedigen en ik zie niet in wie hem in deze vorm van het podium gaat stoten."

Wat doet de nummer twee in het klassement in een vrijwel vlakke rit van boven de 200 kilometer?

"Herstellen. Uit de wind gaan zitten en heel veel eten. Meer niet."

Mollema: had er echt zin in vandaag

Dus de storm gaat weer liggen in het peloton?

"Daar zou ik maar niet van uitgaan. We rijden vanuit Montélimar naar het noorden, dat betekent dat de wind de hele dag tegen is. Ik weet niet precies hoe open het is onderweg, maar makkelijk zal het in ieder geval niet worden."

Ruimte voor aanvallers dus?

"Ik sluit het niet uit. Maar waarschijnlijker is dat het morgen gewoon een sprint wordt. Het is een hele lange rit van boven de 200 kilometer. Er zijn zeker aanvallers die gisteren een rustdag hebben genomen om vandaag in de ontsnapping te zitten. Maar dat geldt ook voor de knechten van de sprintersploegen. Die zullen deze kans echt niet laten liggen."

De sprinters worden op hun wenken bediend: in de laatste tien kilometer zitten maar twee bochten.

"Ze hebben al wat kansen laten liggen deze Tour. Denk aan de tweede overwinning van Peter Sagan, toen hij samen met Chris Froome het hele peloton verraste. Dat zullen ze niet nog een keer laten gebeuren. Alle topsprinters zijn nog in koers, dat zegt ook wat over deze Tour: zwaar, lastig, maar niet lastig genoeg. We gaan heel veel treintjes zien, een echt tactisch zenuwenspel."

Tour de France 2016: samenvatting etappe 11

Wie heeft de zenuwen het beste onder controle?

"Voor de jarige André Greipel is het een kwestie van moeten geworden. Leuk hoor, dat hij als eerste de Mont Ventoux opdraait. Maar de sponsor wil gewoon overwinningen zien. Dat geldt ook voor iemand als Alexander Kristoff. Zelfs voor Dylan Groenewegen is de tijd van leren voorbij."

Mark Cavendish heeft al drie keer gewonnen. Wordt dit zijn laatste kunstje deze Tour?

"Dat zou zomaar kunnen. Hij gaat naar de Olympische Spelen voor het baanwielrennen, en veel mensen hadden verwacht dat hij na de eerste week al naar huis zou gaan. Hij is vast wel aan het kijken waar het dichtstbijzijnde vliegveld is. Maar als dat met zijn dertigste ritzege in de Tour kan, zal hij het zeker niet laten liggen."

De Touruitzendingen van zaterdag bij de NOS

Tijd Programma Medium
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
14.10 uur Etappe 14: Montélimar-Villars-les-Dombes (208,5 kilometer) NPO 2 en NOS.nl
19.05 uur Tourjournaal NPO 1 en NOS.nl
22.30 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl