In de rij voor een vlucht naar Turkije
NOS Nieuws

'Meeste passagiers vertrekken gewoon naar Turkije'

De meeste mensen die naar Turkije zouden vliegen, vertrekken gewoon. Reizigers twijfelen wel, maar besluiten toch op vakantie te gaan, zegt de directeur van reis-brancheorganisatie ANVR.

Er zouden vandaag een paar duizend mensen vertrekken naar Turkije, zegt hij. "Maar twee- tot driehonderd mensen zijn niet gegaan." Volgens reisorganisatie Thomas Cook annuleert 20 procent van de klanten hun reis vanwege de onrust in het land.

Extra alert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers af om naar Istanbul en Ankara te reizen. Mensen die al in Turkije zijn, krijgen de raad om binnen te blijven.

"Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar Ankara en Istanbul. Bent u in Turkije? Wees extra alert. Blijf zoveel mogelijk binnen", schrijft het ministerie op zijn site. Op Twitter meldt Buitenlandse Zaken dat het vooral in Ankara nog onrustig is.

Het luchtruim boven de noordwestelijke regio Marmara is gesloten. In die regio ligt ook Istanbul. De sluiting duurt tot 17.00 uur, zegt een Turks staatspersbureau. Rusland heeft alle reguliere vluchten naar Turkije opgeschort.

Vliegtuigen vanuit Nederland naar andere bestemmingen in Turkije vertrekken veelal op schema. Vliegmaatschappijen zeggen dat reizigers op internet moeten kijken of hunvlucht gaat.

De directeur van de ANVR, de brancheorganisatie in de reiswereld, zegt dat mensen niet naar Turkije hoeven als ze dat niet willen. "Mocht je echt problemen hebben om te gaan, neem dan contact op met je reisorganisatie. In de meeste gevallen kun je kosteloos annuleren of omboeken."

Transavia had alle ochtendvluchten naar Turkije geannuleerd. De vluchten van Corendon naar kustbestemmingen gaan wel gewoon door. Het bedrijf meldt op zijn site dat er wordt gevlogen omdat er geen negatief reisadvies is.

Tijdens de couppoging werden vluchten naar het land geannuleerd. Het Atatürk-vliegveld van Istanbul was enkele uren dicht, maar is weer open.

De ANWB wordt "overspoeld met vragen". Mensen in Nederland en Turkije willen weten hoe veilig het is in Turkije. De organisatie heeft nog geen meldingen gekregen van Nederlanders die door de onrust in de problemen zijn gekomen.

Reizigers op Schiphol: we gaan, want het is nu veilig

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl