Een jongere voert een taakstraf uit voor een overtreding tijdens de jaarwisseling
NOS Nieuws

Derde jongeren leert niets van Halt-straf

Ruim een derde van de jongeren die voor een strafbaar feit naar Halt zijn gestuurd, vertoont na het afronden van het traject weer crimineel gedrag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij jongeren die niet aan het traject beginnen of vroegtijdig stoppen, is dat nog hoger: 48 procent.

Halt is bedoeld voor veroordeelden tussen de 12 en 18 jaar die zijn opgepakt voor lichte vergrijpen. Tijdens zo'n Halt-traject wordt vooral gewerkt aan het veranderen van het gedrag. Er worden alternatieve straffen gegeven, bijvoorbeeld een leeropdracht. Na het voltooien van de Halt-straf, krijgt de jongere geen justitiële aantekening (het vroegere strafblad).

Herhaling

Volgens een woordvoerder van de organisatie laten de cijfers vooral zien dat de aanpak van Halt werkt. "Jongeren die niet aan het traject beginnen of dit niet afmaken, vervallen vaker in de herhaling dan jongeren die wel het traject uitzetten."

Een duidelijke verklaring waarom jongeren weer in de fout gaan, is er niet. "Jongeren kunnen weer crimineel gedrag vertonen om verschillende redenen: een scheiding van de ouders of een verkeerde vriendengroep. Bovendien is de leeftijdscategorie van 12 tot 18 jaar een periode waarin jongeren experimenteren."

Jonge veroordeelden

Uit de cijfers blijkt ook dat hoe jonger de veroordeelde is, hoe groter de kans is op herhaling.

Het CBS heeft gekeken naar jongeren die in 2010 of 2011 een verwijzing naar Halt kregen. Vervolgens is gekeken of deze jongeren in de jaren daarna opnieuw werden aangemerkt als verdachte van een misdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl