Chris Froome baant zich een weg door de toeschouwers
NOS Wielrennen

Felle kritiek renners op organisatie Tour

De klassementsrenners roepen de organisatie van de Tour de France op meer maatregelen te nemen om de mensenmenigte langs de weg in bedwang te behouden. "De organisatie heeft de Tour niet onder controle", stelde Joaquim Rodriguez (Katoesja) na de chaotisch verlopen twaalfde Touretappe met aankomst op Mont Ventoux.

"De motoren zijn niet zozeer het probleem, maar de mensenmenigte", voegde Richie Porte (BMC) toe.

Porte was betrokken bij het bizarre incident met klassementsleider Chris Froome (Sky). De Australiër had zich met Froome en Bauke Mollema afgescheiden van een aantal andere klassementstoppers. Het trio knalde op een motor die door de mensenmenigte niet verder kon.

Meeste schade

Froome liep de meeste schade op, omdat een motor achter de drie over de fiets van de Brit reed. Froome ging aanvankelijk lopen, wisselde twee keer van fiets en verloor veel tijd. De jury greep na de koers in. Die besloot Porte en Froome dezelfde tijd te geven als Mollema, die als tiende was binnengekomen. Froome behield daardoor de leiderstrui.

"Het gaat echter om de veiligheid. Dit is een geweldige sport en we hebben publiek nodig. Dit was alleen te veel", keek ploegleider Nicolas Portal van Sky terug op het incident rond zijn kopman.

Ploegleider Portal: er moet genoeg ruimte zijn voor de renners

Voor mij is duidelijk dat de organisatie de boel niet onder controle heeft

Joaquim Rodriguez (Katoesja)

"Er waren ontzettend veel mensen op de klim. Het waaide ook heel hard, maar die toeschouwers vormden het echte probleem. Ik weet niet wat aan de hand is in deze Tour, maar voor mij is duidelijk dat de organisatie de boel niet onder controle heeft'', klaagde Rodriguez achteraf.

Porte had dezelfde mening. "De motoren zijn niet zozeer het probleem, maar de mensenmenigte. Wat er met mij, Froome en Mollema gebeurde, was natuurlijk te gek voor woorden. De controle over de toeschouwers is zoek."

Ook de Fransman Romain Bardet vond de gebeurtenissen op Mont Ventoux schandalig. "Het was niet veilig. We moeten hier een stevig gesprek over hebben met de Tourleiding. Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Wout Poels geeft toe dat ook het publiek een rol speelde bij het incident rond Froome, Porte en Mollema, maar wees nogmaals op de motoren in koers. "Weer die motoren...", zegt hij na het bekijken van de beelden van de etappe naar Mont Ventoux in de bus van Sky.

"Natuurlijk ligt de schuld ook bij het publiek, maar de mensen op de motoren weten dat het publiek er is. Het gaat de laatste tijd zo vaak mis. Het is erg geworden", meent de meesterknecht van Chris Froome.

Dumoulin: ongelooflijk dat dit kan

Dumoulin: echt gevaarlijk

Tom Dumoulin weet hoe het is om door een mensenmassa heen te rijden op weg naar de eindstreep. De renner van Giant-Alpecin won de negende etappe, maar was blij dat hij de menigte voorbij was.

"Ik voelde mij pas echt veilig op een kilometer van de streep. Dat was mede omdat daar hekken stonden. De mensen rennen allemaal mee, het is echt gevaarlijk. En daar stond een kwart van de mensen die vandaag op de Mont Ventoux stonden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl