Bewaking voor de rechtbank waar Mirsad O. werd veroordeeld
NOS Nieuws

Twintig jaar cel voor Oostenrijkse haatprediker

Een haatprediker heeft in Oostenrijk twintig jaar gevangenisstraf gekregen voor het ronselen van mensen voor Islamitische Staat. Via zijn YouTube-kanaal riep de 35-jarige Mirsad O. mannen op zich aan te sluiten bij de strijd in Syrië.

Volgens de rechtbank in Graz maakte de man zich daarmee schuldig aan het oproepen tot moord en bedreiging met geweld. Hij werd daarbij geholpen door een 28-jarige man, die tien jaar cel kreeg.

Jihad

O. zou een sleutelfiguur zijn voor IS-propaganda in Oostenrijk. Met zijn preken in moskeeën en op YouTube heeft hij volgens de aanklager tientallen jonge mannen gehersenspoeld, met als doel hen voor de jihad te ronselen. Een aantal van hen heeft zich bij de strijd in Syrië aangesloten.

Tijdens de zitting kwamen familieleden van de uitgereisde IS-strijders als getuigen aan het woord. Zij zeiden dat ze de mannen op geen enkele wijze hadden kunnen weerhouden om mee te doen aan de jihad.

Mirsad O. is van Bosnische afkomst. Onder de naam Ebu Tejma heeft hij zowel in zijn thuisland als in het zuiden van Duitsland in moskeeën en op YouTube gepredikt.

In zijn preken in het Arabisch en het Duits zegt hij onder meer dat mensen die Allah beledigen, geslacht moeten worden en dat martelaars niet worden bestraft. Ook zegt hij dat het beter is om je bij de mujahedeen aan te sluiten dan in Europa te blijven. Tijdens de rechtszaak zei O. dat hij niet tot vechten opriep.

De rechtszaak verliep rumoerig. Omdat er aanwijzingen waren voor incidenten of geweld in de rechtszaal, moesten toeschouwers, advocaten en journalisten een uur wachten tot de zaak begon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl