Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Zwolle
NOS Nieuws

Celstraf voor Kampenaar die koning moordenaar en dief noemde

De Kampenaar die koning Willem-Alexander op zijn Facebookpagina een moordenaar, verkrachter en dief noemde, dacht dat hij niets verkeerd deed. De rechtbank van Zwolle was het niet met hem eens. De 44-jarige man kreeg vandaag dertig dagen cel, waarvan zestien dagen voorwaardelijk, voor het beledigen van de koning.

De rechtbank oordeelde dat de man de waardigheid van de koning heeft aangetast. "Dit gedrag is niet acceptabel in onze samenleving en rechtvaardigt dat aan verdachte een straf wordt opgelegd”, staat in het vonnis.

Buiten de scheldwoorden op zijn Facebook, begin dit jaar, plaatste hij ook een bewerkte foto van een executie waarbij het hoofd van één van de slachtoffers was verwisseld voor dat van de koning.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een Nederlander een celstraf krijgt voor het beledigen van de koning. Onder meer in 2013 veroordeelde het gerechtshof in Den Haag de 'waxinelichthoudergooier' tot vijf maanden cel vanwege majesteitsschennis. Tussen 2000 en 2012 werden nog achttien zaken door het OM aangebracht als majesteitsschennis, waarvan uiteindelijk bijna de helft leidde tot een veroordeling.

De Kampenaar hoeft echter niet daadwerkelijk de cel in, omdat hij al veertien dagen in voorlopige hechtenis heeft gezeten. De man krijgt wel een proeftijd van twee jaar, omdat de rechter denkt dat er een kans is dat de man zijn daden nog eens herhaalt. De man is er namelijk van overtuigd dat de beledigingen mochten.

De verdachte plaatste een foto van een executie van onder meer de koning op Facebook

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl