Boris Johnson
NOS Nieuws

Aanstelling Boris Johnson roept hoon en afschuw op

De Zweedse oud-premier Carl Bildt had gehoopt dat het nieuws een grap was. De Franse ex-premier en huidige minister voor Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemt hem "een leugenaar die met zijn rug tegen de muur staat". En de woordvoerder van de Amerikaanse minister John Kerry kan amper zijn lachen inhouden. Boris Johnson wordt minister van Buitenlandse Zaken. En dat buitenland heeft een uitgesproken mening over hem.

Europarlementariër Guy Verhofstadt was een van de grootste critici van het brexit-kamp waarvan Johnson een boegbeeld was. Hij tweette gisteravond al hoe hij denkt over een van de eerste beslissingen van de nieuwbakken premier Theresa May. "Britse humor kent duidelijk geen grenzen..."

En net als de Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken kunnen presentatoren op de Duitse televisie hun lachen ook amper bedwingen.

Duitse presentatoren gniffelen om benoeming Boris Johnson

Ook in Engeland zelf zijn uiteraard de reacties niet van de lucht. De buurman van Johnson hangt een bordje aan zijn tuinhek met daarop de tekst: 'Sorry, world'. Een vrijwel identieke boodschap brengt dagblad Daily Mirror: 'Dear World... Sorry'.

Angela Eagle, die Labourleider Jeremy Corbyn wil vervangen, kreeg midden in een speech te horen dat Johnson tot minister is benoemd. Seconden lang kijkt zij zwijgend en met een alles zeggende blik de zaal in. De reactie van oppositiepartij de Liberal Democrats was: "Theresa May heeft binnen 90 minuten haar geloofwaardigheid als premier verloren".
Regisseur Ken Loach noemt het 'de dag dat ironie ten grave is gedragen'. Komiek Ricky Gervais reageert in de van hem bekende stijl.

Weer anderen maken zich vooral zorgen over het feit dat 'een grappenmaker' en iemand die 'de halve wereld heeft beledigd' nu de baas wordt van de geheime dienst MI6.

Ook zijn er heel wat mensen die het 'diplomatieke talent' van Johnson in twijfel trekken. Daarbij wordt vooral gerefereerd aan de ontelbare keren dat de oud-burgemeester ministers, presidenten, regeringen en soms hele bevolkingsgroepen uitschold of beledigde.

Zo vergeleek hij Hillary Clinton met "een sadistische verpleegster in een psychiatrische inrichting". De argumenten die president Obama opsomde toen hij zich tegen een brexit uitsprak, noemde Johnson 'onsamenhangend, inconsistent en ronduit hypocriet'. Om in dezelfde toespraak Obama ook nog neer te zetten als "iemand met een aangeboren afkeer van het Britse rijk vanwege zijn deels Keniaanse afkomst".

Wat overigens nog mild is vergeleken met hoe hij George W. Bush afschilderde: "een schele oorlogsstoker, ongekozen, ongeletterd, die de arrogantie van de Amerikaanse buitenlandpolitiek belichaamt".

En over Donald Trump: "Hij is de reden waarom ik sommige delen van New York mijd: omdat ik het gevaar loop hem daar tegen te komen."

Geit

Ook Johnson maakte ooit een grap over de Turkse president Erdogan die gemeenschap zou hebben met een geit. Dat deed hij in een bijzonder plat maar niettemin prijswinnend gedicht. De Turkse regering heeft vandaag kort gereageerd op Johnson's benoeming, maar repte met geen woord over dat gedicht.

Ook fysiek schuwt hij een aanval onder de gordel niet, zo blijkt uit onderstaand filmpje van een voetbalwedstrijd tussen Britse en Duitse diplomaten.

Er waren echter ook felicitaties. Tony Abbott, de afgezette premier van Australië, oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg en de Deense minister van Buitenlandse Zaken Kristian Jensen juichen zijn aanstelling als minister juist toe.

Koenders

Minister Koenders reageerde vanmorgen bij radiostation BNR. Hij stelde verrast te zijn door de benoeming. "Hij leek toch een beetje afscheid te hebben genomen van de politiek. Het is een flamboyant iemand en ik zie ernaar uit om met hem samen te werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl