De demonstranten wilden lege verhuisdozen over het hek gooien als oproep aan het bestuur om op te stappen
NOS Nieuws

Kritiek ombudsmannen op massale arrestatie Feyenoordfans

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, het Openbaar Ministerie en de politie zijn op verschillende punten de fout ingegaan bij de aanhouding van honderden Feyenoordsupporters op 21 februari. De fans liepen toen mee in een protestmars tegen het clubbestuur. De communicatie schoot ernstig tekort en er is een ongeoorloofde inbreuk gepleegd op de grondrechten van de demonstranten.

Dat stellen de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, en de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, in een kritisch rapport. "Er zijn verkeerde beslissingen genomen. Dit mag niet nog een keer zo gebeuren. Burgemeester, politie en OM moeten heroverwegen hoe om te gaan met een situatie als deze", stellen de ombudsmannen.

Nationale ombudsman: niet goed gecommuniceerd

Ingesloten

Een grote groep Feyenoordsupporters deed 21 februari voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord – Roda JC mee aan de protestmars tegen het bestuur van hun voetbalclub. Ze wilden lege verhuisdozen over het hek gooien, een onverkapte oproep aan het bestuur om op te stappen.

Burgemeester Aboutaleb had echter besloten dat de demonstranten niet bij het Maasgebouw mochten komen om ongeregeldheden als in 2011, toen agenten hun wapen moesten trekken om boze Feyenoordfans buiten te houden, te voorkomen. Daarom sloot de politie op 21 februari de kopgroep van de protestmars in in een smalle doorgang naast het stadion.

Toen aan de andere kant van het hek stewards werden aangevallen door Feyenoordsupporters in het stadion, werd besloten de ingesloten groep aan te houden voor samenscholing. De mobiele eenheid voerde charges uit en uiteindelijk werden 326 supporters aangehouden en afgevoerd naar het politiebureau.

In de val

De ombudsmannen hebben begrip voor de beslissing van Aboutaleb om de protestmars weg te houden bij het Maasgebouw, maar vinden dat hij wel vooraf de demonstranten hierover had moeten informeren. Dan hadden ze de afweging kunnen maken om wel of niet mee te doen aan de demonstratie.

"Het plotseling stilzetten van de mars gaf supporters het gevoel dat zij in de val liepen. Kwalijk is ook dat er mensen in de ingesloten groep terechtgekomen zijn die niet meeliepen in de demonstratie", stellen de ombudsmannen.

Forse kritiek hebben zij ook op de afhandeling van de aanhoudingen. De supporters zijn met hun identiteitsbewijs gefotografeerd en gefouilleerd. "Een ernstige inbreuk op de grondrechten van demonstranten, waarvoor onvoldoende juridische basis was", stellen ze.

Niet rechtmatig

De aanhouding op basis van samenscholing is volgens de ombudsmannen ook omstreden. "Er was namelijk sprake van een betoging. Volgens deskundigen is het in dat geval niet rechtmatig om mensen aan te houden op grond van een artikel uit de plaatselijke verordening dat samenscholing verbiedt."

Kritiek is er ook op het OM, dat de aangehouden voetbalfans een strafbeschikking gaf. De ombudsmannen wijzen erop dat dat alleen kan als het OM overtuigd is van de schuld van de verdachte. "Het OM is de supporters echter pas maanden na de aanzegging van de strafbeschikking gaan horen. Die volgorde deugt dus niet", concluderen de ombudsmannen.

Ze laken ook het ontbreken van rechtsbijstand op het politiebureau na de arrestaties, terwijl een deel van de opgepakte Feyenoordfans minderjarig was. Het OM heeft de aangehouden supporters daarnaast veel te lang in onzekerheid gehouden over de afhandeling van hun zaak, vinden Van Zutphen en Zwaneveld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl