NOS Nieuws

Roemeense bende behandelde tientallen mensen als slaaf

Roemeense Bende hield acht jaar lang mannen en jongens als slaaf vast

In Roemenië is een bende opgerold die acht jaar lang tientallen mannen en jongens vasthield die als slaaf behandeld werden. De gevangenen zaten geregeld vast aan kettingen, werden geslagen of bedreigd, kregen slecht te eten en werden soms gedwongen om te vechten voor de lol, aldus justitie in Roemenië.

Bij invallen in huizen van verdachten heeft de politie drie mannen en twee jongens van tussen de tien en twaalf jaar bevrijd die vastgeketend waren. De invallen waren in de stad Berevoiesti, in een bergachtig gebied zo'n 150 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Boekarest.

Justitie onderzoekt ongeveer negentig verdachten die betrokken zouden zijn bij de ontvoeringen van ongeveer veertig mensen. De slachtoffers waren fysiek en mentaal zwak of erg arm. Ze werden weggeplukt bij trein- en busstations, kerken of zelfs net buiten hun eigen huis.

Het is schokkend dat dit gebeurt in de 21e eeuw.

Hoofdaanklager Valentin Preoteasa

Ze werden naar huizen van de bendeleden gebracht, waar ze klusjes moesten doen als houthakken en op dieren passen. Ook moesten ze bedelen. 's Nachts zaten de slachtoffers vast aan kettingen, zodat ze niet konden ontsnappen. Sommigen kregen geen eten of werden gedwongen van de grond te eten. Er zijn vermoedens dat enkele gevangenen zijn verkracht of seksueel misbruikt.

De Roemeense hoofdaanklager noemt de zaak ongekend. "Het is schokkend dat dit gebeurt in de 21e eeuw", zei Valentin Preoteasa tegen persbureau AP.

De slachtoffers zijn opgevangen in centra waar ze te eten krijgen en kunnen douchen en slapen. De ongeveer dertig verdachten die inmiddels zijn opgepakt worden binnenkort ondervraagd.

In Roemenië is een bende opgerold

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl