Het hoofdkantoor van de Europese Commissie
NOS Nieuws

Brussel: laat ons asielregels bepalen

De Europese Commissie wil dat voor asielzoekers in alle EU-lidstaten dezelfde rechten en plichten gelden. Nu is dat nog niet zo. Volgens de commissie leidt dat tot grote verschillen in aanmeldingen tussen verschillende landen. Ook leidt het tot 'asielshoppen'; vluchtelingen vergelijken dan landen en kloppen in het land met de gunstigste regels aan voor asiel.

Daar moet een eind aan komen. "Nu kunnen lidstaten nog zelf beslissen hoe ze de regels toepassen, maar dat geeft ongelijke kansen. Europa moet genereus zijn voor de meest kwetsbaren, maar streng voor degenen die misbruik maken van het systeem", zegt eurocommissaris Avramopoulos.

Asielzoekers moeten in alle Europese landen evenveel kans krijgen om toegelaten te worden. Om daarvoor te zorgen, moet er een Europese lijst van veilige landen komen. Ook moeten door heel Europa asielzoekers op dezelfde manier worden behandeld in hun procedure.

Verzet

Of het de Europese Commissie gaat lukken om de gemeenschappelijke regels in te voeren, is de vraag. Eerst moeten alle landen ermee instemmen. In veel landen is groot verzet tegen gemeenschappelijke Europese regels. Zo komt er in Hongarije een referendum, waarin de bevolking zich mag uitspreken over het verplicht herverdelen van asielzoekers. Verwacht wordt dat de Hongaren daar massaal tegen stemmen.

Juist daarom lijkt een tweede voorstel van de Europese Commissie weinig kans te maken. De commissie wil dat asielzoekers vaker over Europa worden verspreid. Op dit moment gebeurt dat al met asielzoekers uit Griekenland en ook met Turkije zijn afspraken gemaakt over het overnemen van vluchtelingen door de EU.

Europa wil vaker dat soort afspraken gaan maken. Avramopoulos: "Daarmee geven we mensen de kans op een legale en veilige wijze Europa binnen te komen. Het is deel van een groter doel; bescherming bieden aan hen die dat nodig hebben."

Huiverig

Asielzoekers die eerder illegaal de EU zijn binnengekomen, worden uitgesloten van deelname aan het herverdelingssysteem.

Het herverdelen van asielzoekers vanuit Griekenland en Turkije is tot nu toe niet een groot succes. Landen zijn huiverig om asielzoekers over te nemen en het programma loopt ver achter bij zijn eigen doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl