'Noodzaak sluiten kolencentrales is duidelijk'
Als Nederland alle kolencentrales sluit, voldoet het in een keer aan de klimaatverplichtingen. Dat zegt Greenpeace in reactie op een rapport over de toekomst van kolencentrales, dat is gemaakt in opdracht van minister Kamp en dat de NOS heeft ingezien.
In het rapport staat onder meer dat het sluiten van alle kolencentrales in 2020 de uitstoot van CO2 in Nederland met 31 procent vermindert. De nettoreductie komt uit op 9 procent, omdat kolencentrales elders in Europa dan stroom moeten leveren aan Nederland.
Uit het rapport blijkt ook dat een sluiting van de kolencentrales 7 miljard euro kost. Volgens Greenpeace gaat het daarbij om de stijging van de elektriciteitsprijzen over meerdere jaren. Het komt volgens de natuurorganisatie neer op 13 euro per huishouden per jaar.
Verstoren
De koepelorganisatie van energiebedrijven, Energie-Nederland, overlegt met de overheid over het sluiten van kolencentrales en wil niet op het rapport reageren. "De minister komt in het najaar met een brief. We willen dit proces niet verstoren op basis van de uitkomsten van één onderzoek", zegt de organisatie.
De minister van Economische Zaken moet na de zomer een beslissing nemen over de toekomst van de vijf overgebleven kolencentrales.